Reklama

Jak zrobić wegański bekon?

Pewnie się zastanawiasz jak to możliwe? Wegański bekon? Do przyrządzenia bekonu potrzebny jest tempeh- powstaje on ze fermentowanej soi. Stanowi źródło białka, witamin i minerałów. Tempeh słynie jako najlepszy zamiennik mięsa i nabiału. Co prawda nigdy nie zastąpi chrupkości wieprzowego bekonu, jednakże stanowi jego pyszny substytut. Cały trik polega na tym, by cieniutko pokrojony tempeh trzymać w marynacie przez całą noc zanim go usmażymy.

Składniki

500 g tempeh, pokrojony w bardzo cienkie plastry

¼ szklanki sosu sojowego

2 łyżeczki octu jabłkowego

1 łyżeczka brązowego cukru

½ łyżeczki mielonego kminku

½ łyżeczki chili w proszku

1 łyżeczka oleju rzepakowego

½ szklanki wody

Wykonanie

Umieść plasterki tempeh w naczyniu. W małym rondelku wymieszaj ocet, sos sojowy, brązowy cukier, kminek, chili w proszku, i ½ szklanki wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około minutę. Zdejmij z ognia. Przygotowaną marynatą zalej plasterki tepeh. Ostudź, przykryj i odstaw w chłodnie miejsce, najlepiej na całą noc.

Rozgrzej piekarnik do około 150 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Usuń nadmiar marynaty. Ostrożnie przenieś plasterki tempeh na tak przygotowaną blachę.

Posmaruj plasterki pędzlem namoczonym w oleju i posyp mieloną papryką. Piecz od 10 do 15 minut, aż zbrązowieją. Przełóż na drugą stronę, posmaruj olejem i zapiekaj kolejne 5-7 min, aż będą brązowe i chrupiące. Uważaj, aby tempeh się nie spalił. Możesz go serwować z kanapkami lub samodzielnie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama