Reklama

Jak zrobić tartę z karmelizowaną cebulą?

Po świątecznych szaleństwach kulinarnych warto odrobinę odpocząć. Jeśli nie wiesz, co przygotować na „poświąteczny” obiad, przepis na pyszną tartę będzie idealnym rozwiązaniem.

Reklama

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki

100 g zimnego masła

1 jajko

szczypta soli

Farsz:

1 łyżka oliwy

4 male cebule

świeży tymianek

miód

4 jajka

1 szklanka śmietany

100 g koziego sera

sól i pieprz

Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, chodzi o to, by ciasto jak najkrócej wyrabiać. Z ciasta uformuj kulę i włóż do lodówki. Po dokładnym schłodzeniu wałkuj ciasto na okrągły lub prostokątny placek. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto przełóż do przygotowanej formy, przykryj pergaminem, na to wysyp groch i piecz przez około 15 minut.

Rozgrzej oliwę na patelni, umieść plasterki cebuli. Smaż powoli na małym ogniu, aż cebula się zarumieni. Zdejmij z ognia i za pomocą pędzelka posmaruj cebulę miodem.

Wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw solą i pieprzem. Wyjmij ciasto z piekarnika, usuń pergamin z grochem, zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Na ciasto wylej masę jajeczną, dodaj kozi ser i cebulę oraz gałązki świeżego tymianku. Piecz przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama