Reklama

Jak zrobić sok z aronii?

Owoce aronii mają cierpki smak, przez co niewielu lubi je na surowo. Można jednak przyrządzić z nich pyszne przetwory, które nie tylko smakują o wiele lepiej niż jagody, ale także wspomagają odporność, zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych, dostarczają organizmowi potężną dawkę witamin i minerałów. Z tych owoców można przygotować sok, dżem lub nalewkę. Dziś podpowiadamy, jak zrobić sok z aronii.

Reklama

Sok z aronii: Właściwości

Aronia często określana jest jako superfood, czyli super pokarm, który zawiera mnóstwo ważnych dla zdrowia substancji odżywczych. Sok z aronii jest bogaty w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Jagody zawierają miedź, wapń, żelazo, potas, jod, cynk i sód. Aronia ma w sobie także wiele flawonoidów, które polepszają wchłanianie witaminy C oraz chronią organizm przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. 

Bogactwo składników odżywczych sprawia, że aronia podnosi odporność organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne i poprawia ich działanie, przez co pomaga zapobiegać miażdżycy, żylakom, chorobom serca i nadciśnieniu tętniczemu. Owoc wspomaga utlenianie lipidów, dzięki czemu poziom złego cholesterolu spada. Aronia bywa też zalecana w diecie osób, które chcą przeprowadzić detoksykację organizmu. Jagody poprawiają pracę układu pokarmowego. Przypuszcza się, że częste spożywanie soku z aronii może zmniejszać ryzyko wystąpienia zaćmy, jaskry cze degeneracji plamki żółtej w oku. Przetwory z aronii opóźniają też procesy starzenia się organizmu.

Sok z aronii: Przepis

Do przygotowania soku potrzebne będzie: 400 sztuk lub 60 dekagramów aronii, 400 sztuk liści wiśni, 3,5 kilograma cukru i tyle samo wody oraz 2 łyżki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. 

  1. Do garnka wrzucamy umytą aronię i liście wiśni, zalewamy je wodą. Całość gotujemy przez 30 minut. 
  2. Następnie przecedzamy wywar przez drobne sito. Do naparu dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez 15 minut. 
  3. Wyłączamy palnik i dodajemy dwie łyżki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny.
  4. Gorący sok wlewamy do wyparzonych wcześniej słoików i dobrze je zakręcamy.


Rada: aby mieć pewność, że sok z aronii się nie zepsuje, warto zapasteryzować słoiki.


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama