Reklama

Jak zrobić pyszny, wegański krem czekoladowy?

Puszysty i smaczny krem będzie doskonałą alternatywą dla kupnych produktów. Jeśli brakuje ci pomysłu na zdrową i słodką przekąskę wypróbuj ten przepis.

Reklama

Składniki:

300 g surowych orzechów laskowych

100 g gorzkiej czekolady (bezmlecznej)

wanilia

szczypta soli

½ szklanki wody

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na blasze wyłożonej pergaminem umieść orzechy laskowe. Zapiekaj orzechy przez około 10- 15 minut. Uważaj, aby ich nie przypalić. Wyjmij orzechy z piekarnika. Poczekaj, aż ostygną. Przykryj je wilgotną ściereczką, co ułatwi zdjęcie z nich skórki.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj orzechy, wanilię i sól. Zblenduj wszystko na gładką masę, w międzyczasie powoli dolewaj wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Domowy krem śniadaniowy jest gotowy.

Jeśli jesteś wielbicielem kawy możesz dodać łyżeczkę kremu do filiżanki z espresso.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama