Reklama

Jak zrobić pieczone marchewki?

Z minimalnej ilości składników możesz przygotować smakowity posiłek. Pieczona marchewka z karmelizowaną skórką to potrawa lekka i prosta.

Składniki:

pół kilo marchwi

3 łyżki oliwy

3 łyżki miodu

¾ łyżki mielonego kminu rzymskiego

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Umyj marchewki. Odetnij zieloną część i obierz ze skórki. W misce wymieszaj oliwę, miód, kumin, sól i pieprz. Zanurz dokładnie każdą marchewkę, tak żeby była równomiernie pokryta cieczą.

Ułóż marchewki na blasze, jedna koło drugiej. Skrop marynatą, jeśli została. Piecz około 30 minut, aż delikatnie skarmelizują się. W połowie czasu pieczenia obróć na drugą stronę. Podawaj na gorąco. Dopraw solą i pieprzem jeśli jest to konieczne.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama