Reklama

Jak zrobić mąkę kokosową?

Mąka kokosowa nie tylko smakuje wyśmienicie ale również jest bogata w składniki odżywcze. Zawiera największą ilość błonnika w porównaniu do innych rodzajów mąki. Jeśli nigdy wcześniej nie używałaś mąki kokosowej musisz wiedzieć, że mąka kokosowa jest niezwykle chłonna i potrzebuje więcej płynów. Zwykłej mąki nie można zastąpić kokosową w stosunku 1:1 tylko zazwyczaj dodaje się jej mniej niż sugerują przepisy kulinarne.

Składniki:

2 szklanki wiórków kokosowych

4 szklanki wody

Wiórki kokosowe umieść w blenderze i zalej 4 szklankami wody. Pozostaw wiórki na około 2-4 godziny. Od czasu do czasu mieszaj składniki, gdyż rozdrobnione wiórki kokosowe maja tendencje od unoszenia się do góry. Po upływie wskazanego czasu blenduj wiórki kokosowe przez około 1 minute na dużych obrotach. Przełóż masę do chusty serowarskiej a następnie umieść ją na sitku.

Sitko umieść na garnkiem lub miską. Delikatnie dociskaj chustę do sitka, aby pozbyć się jak największej ilości płynu. Odciśnięty płyn przyda się do zrobienia pysznego mleka kokosowego.

Odciśnięty miąższ przełóż na blaszkę do pieczenia. Rozprowadź masę równomiernie co zapewni mące szybkie wysychanie. Włącz piekarnik na najniższą możliwą temperaturę i umieść blaszkę w środku. Susz mąkę przez około 4 godziny, sprawdzaj od czasu do czasu czy mąka nie zbrązowieje. Gdy jest całkowicie sucha umieść mąkę w blenderze i miksuj przez 30 sek. Mąka koksowa jest gotowa. Teraz możesz z niej przygotować np.pyszne naleśniki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama