Reklama

Jak zrobić ekstrakt z mięty pieprzowej?

Zastąp drogi ekstrakt miętowy, ekstraktem który możesz zrobić we własnym domu. Ekstrakt jest używany do ciast, czekolad, sałatek owocowych, lodów i lukru. Dlaczego nie poszczycić się tak wyszukanym dodatkiem we własnej kuchni. Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak go zrobić.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

* świeże liście mięty

* wódka

* pusta butelka z zakrętką

Liście mięty opłucz pod bieżącą wodą. Jeśli są z pojemniczka i gotowe do spożycia po prostu parę listków mięty włóż do butelki. W zależności jak dużą posiadasz butelkę. Na małą przypada 6-7 listków mięty.

Zalej butelkę wódką i zakręć korek. Wódka wykorzystana do ekstraktu nie musi być tą z najwyższej półki. Wystarczy ta z niższej, a efekt będzie identyczny.

Odstaw butelkę na parę miesięcy w ciemne chłodne miejsce. Od czasu do czasu sprawdź jak wygląda i czy jest już gotowy do użycia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama