Reklama

Jak zrobić bezglutenowe orzechowe ciasto?

Ciasto wykonane z mąki orzechowej i oliwy z oliwek jest subtelnie słodkie i pyszne. Mąkę orzechową można zastąpić mąką z kasztanów. Oba rodzaje mąki bardzo łatwo można znaleźć w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

Składniki:

1 i ½ szklanki mąki orzechowej

1 łyżka cukru kokosowego lub innej zdrowej substancji słodzącej

szczypta soli

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 i ½ szklanki wody

¼ szklanki rodzynek

¼ szklanki orzechów laskowych

1 gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Delikatnie natłuść oliwą dwie małe, okrągłe formy do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i wodę. Foremki wstaw do piekarnika na minutę. Wyjmij i wlej na nie ciasto. Na wierzchu jednego ułóż rodzynki a na drugim posiekane orzechy laskowe. Posyp świeżym rozmarynem.

Wstaw ciasta do piekarnika i piecz przez około 15-25 minut, aż powierzchnia będzie sucha i spękana. Wyjmij z pieca. Serwuj na ciepło lub na zimno. Ciasto można podawać z syropem klonowym lub z syropem z agawy.

W wersji niewegańskiej można serwować z ricottą i miodem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama