Reklama

Jak wybrać słodkie mandarynki? Zwróć uwagę na te szczegóły

Mandarynki to jedne z tych owoców, które właśnie w okresie przedświątecznym masowo pojawiają się w sklepach. Oczywiście, najlepiej smakują zjadane od razu na surowo, ale warto również dodawać je do domowych deserów czy umieścić je w sałatce owocowej. Najlepsze mandarynki to te, które są słodkie - jednak nie każdy wie, jakie wybrać, aby były właśnie takie. Zatem, na co zwrócić uwagę, aby wybrać te najsłodsze? Przekonajmy się!

Słodka mandarynka: Rozmiar ma znaczenie

Podczas poszukiwania najsłodszych mandarynek, trzeba zwracać uwagę na... ich wielkość! Choć wszystkie, które można spotkać w sklepach, nie są imponujących rozmiarów, to lepiej wybierać te mniejsze. Dlaczego? To właśnie w nich skondensowana jest cała słodycz, a te przerośnięte są częściej kwaśne. Ważny jest również kształt mandarynek - lepiej sięgnąć po te okrągłe niż te o spłaszczonych końcach.

Słodkie mandarynki są cięższe

Co jeszcze zdradza słodkie mandarynki? Okazuje się, że przed zakupem warto je wziąć do ręki i je zważyć. Te, które są cięższe, na pewno są soczyste i słodkie. Natomiast lżejsze mandarynki będą nie tylko suche w środku, ale ich smak będzie praktycznie niewyczuwalny.

Reklama

Skórka powie wiele o słodyczy

Czym charakteryzuje się słodka mandarynka? Piękną i jednolitą skórką. Nie powinno być na nich przebarwień, które mogą świadczyć również o tym, że ich czas świeżości mają dawno za sobą. Lepiej wybierać też takie mandarynki, które mają grubszą skórkę. Jeśli jest cienka to znak, że na sklepowych półkach czeka na nabywcę już jakiś czas.

Słodkie mandarynki pięknie pachną!

Jeśli mamy taką możliwość, dobrze jest mandarynkę przed zakupem powąchać. Aromatu słodkiego owocu nie da się pomylić z żadnym innym - to gwarant tego, że jego miąższ będzie najlepszy i sprosta naszym oczekiwaniom. W wypadku, kiedy w ręce trafiła nam się mandarynka bez zapachu albo - co gorsza - jest on cierpki, to lepiej odłożyć je na miejsce z powrotem. 

Sprawdź liście!

Niektóre sklepy w swoim bogatym asortymencie oferują owoce z liśćmi i łodyżkami. To dobry sposób, aby kierować się ich wyglądem, jeśli zależy nam na słodkich mandarynkach. Te najlepsze muszą mieć intensywnie zielony kolor i nie być zwiędnięte. A co zrobić w przypadku, kiedy nasz ulubiony sklep ma wyłącznie te pozbawione liści? Można sprawdzić, jak wygląda miejsce, w którym był wcześniej umieszczony ogonek. Jeśli jest brązowy i zdrewniały, to znak, że taka mandarynka słodka nie będzie.

Zobacz także:

Jarzębina. Jesienny dar natury dla zdrowia nerek i serca

Winne ciasto czekoladowe

Sprawdzone przepisy na andrzejkowe menu

Pyszne przekąski do zrobienia w 15 minut

Jak pozbyć się czarnego osadu z garnków? Oto sposoby

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama