Reklama

Jak stosować w kuchni oliwę z oliwek?

Oliwa z oliwek jest rodzajem tłuszczu pochodzącego z wyciskanych owoców oliwnych. Olej ten jest często używany w kuchni, kosmetyce, w produkcji mydeł i produktów farmaceutycznych. W przeciwieństwie do innych olejów, oliwa jest bogata w niezbędne składniki odżywcze. Dzięki czemu jest jednym z najzdrowszych rodzajów oleju wykorzystywanym w kuchni. Owocowy smak oleju sprzężony ze smakiem potrawy pomaga wzmocnić jej smak. Dowiedz się jak stosować oliwę, by wydobyć z niej wszystko co najlepsze.

Reklama

Jako marynata

Oliwy można użyć jako marynatę do drobiu, owoców morza, ryb, a nawet warzyw. Wymieszaj oliwę z pomidorami, sokiem z cytryny i odrobiną octu balsamicznego, aby wydobyć subtelne smaki grillowanych mieś. Oliwa skutecznie przenika kilka pierwszych warstw żywności nadając jej niesamowity smak.

Jako sos sałatkowy

Skropiona odrobiną oliwy zielona sałata będzie doskonała w smaku. Ponieważ oliwa zawiera mniej kalorii niż majonez, sałatka stanie się lżejsza kalorycznie i smaczniejsza. W połączeniu z octem balsamicznym będzie doskonałą bazą sosu vinaigrette do sałatek.

Sos do makaronu

Czy wiesz, że oliwa jest tradycyjnie stosowana w kuchni francuskiej jako sos do makaronu? Wystarczy dodać odrobinę oliwy do ugotowanego makarony, nadając jej orzeźwiający smak. Możesz również podsmażyć oliwę, dodać do niej czosnek i zioła.

Jako dip

Oto niskokaloryczna alternatywa dla dżemów, marmolady, maseł do pieczywa. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym. Jest to szybki, łatwy i jakże zdrowy dip do pieczonych smakołyków. Badania pokazują, że to może zmniejszyć obwód w talii.

Do gotowania

Zapomnij o używaniu masła, margaryny czy smalcu. Wystarczy użyć oliwy o smaku soczystych ziół do potraw z grilla. Tak polane kawałki mięsa nie skleja się, a ich smak będzie niepowtarzalny.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama