Reklama

Jak rozpoznać dojrzałego arbuza?

Upalne lato to doskonały czas na zajadanie się arbuzami. Te owoce prawie w 90 proc składają się z wody, więc idealnie nadają się jako przekąska podczas upałów. Nie tylko zapobiega odwodnieniu, ale także zawiera solidną dawkę karetonoidów oraz likopenu, który sprzyja pozbyciu się toksyn, reguluję pracę serca oraz normuje ciśnienie tętnicze krwi. Jednak czasem zdarza się, że kupienie soczystego i słodkiego arbuza może graniczyć z cudem. Na szczęście istnieją sposoby, aby w łatwy sposób znaleźć dobrego i słodkiego arbuza. Na co warto zwrócić uwagę? Sprawdźmy!

Reklama

Sprawdź skórkę arbuza!

Jeśli chcemy mieć absolutną pewność, że arbuz jest soczysty, dojrzały i słodki, warto przyjrzeć się jego skórce. Powinna być ona błyszcząca, ale pozbawiona przebarwień i plam. Jednak warto mieć na uwadze fakt, że dojrzały arbuz - w zależności od odmiany - może mieć skórkę jednolitą bądź posiadać prążki lub plamki, jednak nie powinien mieć na skórce śladów uszkodzeń.

Zobacz też:

Rozsmakuj się w arbuzach

Chlubny wyjątek!

Jak już wiadomo, dojrzały arbuz nie powinien mieć przebarwień. Jednak nie wyklucza go z kupna ślad odbarwienia, który ma najczęściej okrągły kształt na jednej ze stron arbuza. Dlaczego? Owoce te dojrzewają w polu i działanie promieni słonecznych wpływa na jego intensywny kolor skórki. Jeśli da się zauważyć jaśniejszą plamę, to znak, że arbuz długo dojrzewał na słońcu, a miejsce to jest wynikiem kontaktu owocu z podłożem.

Sprawdź łodyżkę arbuza!

Jeśli jakiś arbuz wydaje się dla nas interesujący, warto sprawdzić jego łodyżkę. Jeśli ją posiada, ale jest uschnięta, to znak, że arbuz na pewno jest dojrzały. Dlaczego? Jest to naturalny proces - kiedy arbuz jest gotowy do zbioru łodyżka usycha samodzielnie. Jeśli zauważymy w sklepie owoc, który posiada jędrna i zielona końcówkę, to znak, że został zebrany zbyt wcześnie!

Zastukaj w skórkę

Istnieje jeszcze jeden patent na sprawdzenie, czy arbuz na pewno jest już dojrzały. Jak wiadomo, owoc ten składa się prawie z 90 proc wody. Gdy postukamy w jego skórkę, dobry i smaczny owoc powinien wydać głuchy dźwięk. Jeśli po tej próbie niczego nie usłyszymy, to znak, że arbuz został zebrany za wcześnie i nie będzie wystarczająco słodki i soczysty.

Zwróć uwagę na kształt!

Arbuzy dzielą się na dwa gatunki. Owoce mogą być żeńskie i męskie. Te pierwsze są bardziej okrągłe, natomiast drugie: owalne i jajowate. Niektórzy uznają, że to właśnie żeńskie owoce są słodsze, od swoich męskich odpowiedników. Jeśli to nas nie przekonuje, warto arbuza po prostu powąchać. W wypadku, gdy ma intensywny aromat, to znak, że jest dojrzały i gotowy do jedzenia. 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama