Reklama

Jak przygotować sok z rokitnika?

Jest niewymagającym krzewem, który lubi cięcie i nadaje się na żywopłoty. Ma niewielkie, pomarańczowe jagody, gęsto pokrywające jego gałęzie. Przed państwem złoto Syberii - rokitnik. Zawartość substancji odżywczych w jagodach tego krzewu jest wyższa niż w większości owoców, toteż dla zdrowia warto pić syrop i sok z rokitnika.

Reklama

Rokitnik: Właściwości

Rokitnik zawiera około stu dziewięćdziesięciu substancji bioaktywnych. Są wśród nich flawonoidy i inne antyoksydanty, lipidy, kwasy tłuszczowe, aminokwasy, żelazo, wapń, potas, krzem, glin i inne mikroelementy oraz witaminy, w tym: C, A, E, F, K, B12.

Na co pomaga rokitnik?

Właściwości lecznicze owoców tego krzewu potwierdzają współczesne badania, toteż bywa on zalecany przez lekarzy jako suplement diety. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C sok z rokitnika może być pomocny w leczeniu przeziębień, bólu gardła i niedoborów kwasu askorbinowego. Na suchy kaszel dobrze jest wypijać syrop z tego owocu. Sok z rokitnika wspomaga walkę z nadciśnieniem tętniczym i podwyższonym cholesterolem.

Zawarty w jagodach kwas tłuszczowy omega-7, może przyspieszać gojenie ran i eliminowanie problemów skórnych. Ten sam kwas jest też odpowiedzialny za uczucie sytości i zmniejszenie łaknienia, toteż rokitnik wspomaga odchudzanie.

W rokitniku zawarte są serotonina i tryptofan, które pozytywnie wpływają na nastrój i polepszają koncentrację. Sok z rokitnika to doskonały sposób na jesienną i wczesnowiosenną chandrę.

Rokitnik jest bogaty w antyoksydanty. Przeciwutleniacze podnoszą odporność i przeciwdziałają starzeniu się skóry.

Sok z rokitnika: Przygotowanie

Na sok z rokitnika należy przygotować dwa kilogramy jego owoców. Oczyścić je z liści i gałązek. Ogonki najłatwiej usunąć nożyczkami. Jagody wrzuć do garnka i rozgnieć tłuczkiem. Następnie dodaj ¾ szklanki wody. Garnek ustaw na ogniu i dodaj pół kilograma cukru trzcinowego. Mieszaj do rozpuszczenia się cukru. Miksturę należy gotować przez trzydzieści minut, często mieszając. Następnie przykryj garnek pokrywką i odstaw na kilka godzin.

Po upływie trzech - czterech godzin należy przetrzeć owoce przez sitko, starając się wycisnąć jak najwięcej soku. Powinieneś uzyskać gęsty nektar w pomarańczowym kolorze. Należy raz jeszcze doprowadzić go do wrzenia i z pomocą lejka rozlać do słoików lub butelek. Naczynia dobrze zakręć, wstaw do garnka, zalej wodą i doprowadź ją do wrzenia, pasteryzuj przez piętnaście minut.

Sok z rokitnika: Dawkowanie

Sok z rokitnika można pić na kilka sposobów. W postaci napoju rozcieńczonego z wodą w proporcji jedna część soku na trzy części wody. W formie skondensowanej należy wypijać kieliszek soku na pół godziny przed posiłkiem. Możesz też dodać pięćdziesiąt mililitrów soku do koktajlu z truskawek, świeżych moreli, bananów czy soku pomarańczowego.

Syrop z rokitnika

Z jagód syberyjskiego złota można przygotować nie tylko sok. Rokitnik jest też wdzięcznym owocem na syrop wzmacniający odporność. Jeśli chcesz przygotować taki zdrowotny eliksir, oczyszczone jagody delikatnie rozgnieć. Ilość owoców zależy od ilości syropu, którą chcesz uzyskać. Może to być szklanka, czterysta lub dziewięćset mililitrów. Następnie wlej taką ilość miodu, aby przykryła jagody. Odstaw syrop w suchym, chłodnym miejscu i przez tydzień codziennie mieszaj. Aby wzmocnić odporność, dziennie należy wypijać sześć łyżek syropu.

Rada: W Polsce rokitnik na stanowiskach naturalnych objęty jest częściową ochroną gatunkową, toteż nie można zbierać owoców roślin rosnących dziko. Dlatego, aby cieszyć się domowym sokiem z jagód złota Syberii, najlepiej zasadzić rokitnik we własnym ogrodzie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama