Reklama

Jak obrać kiwi? Pięć prostych sposobów

Kiwi to zdrowy i niskokaloryczny owoc - jedna sztuka zawiera tylko 45 kalorii. Agrest chiński jest bogatym źródłem witamin z grupy B i kwasu askorbinowego. Kiwi ma w sobie więcej witaminy C niż cytrusy! Owoc zawiera także witaminy E i K, potas, fosfor, wapń, cynk i magnez. Choć aktinidia chińska wzbogaca dietę w różnorodne składniki odżywcze, to jednak wiele osób niechętnie po nią sięga ze względu na kłopotliwe obieranie kiwi. Istnieją jednak triki, dzięki którym łatwo usuniesz skórkę owocu.

Reklama

Przekrój kiwi i zjedz bez obierania

Jeśli chcesz zjeść agrest chiński w ramach przekąski, nie musisz go obierać. Wystarczy, że przekroisz owoc w poprzek i zjesz miąższ łyżeczką. Trudności zaczynają się, gdy chcesz dodać kiwi do sałatki, koktajlu czy ciasta - wówczas stajesz przed pytaniem: jak obrać kiwi?

Jak szybko obrać kiwi? Nóż i łyżeczka

Aby obrać kiwi tą metodą, trzeba przygotować: nóż, łyżeczkę i miskę. Pracę rozpocznij od odkrojenia końcówek owocu. Następnie wbij łyżeczkę między skórę, a miąższ kiwi - staraj się umieścić ją jak najbliżej łupki. Teraz ostrożnie, aby nie przeciąć skórki, obracaj dookoła łyżeczką, aby oddzielić miąższ. Po wykonaniu pełnego obrotu lekko ściśnij łupkę - obrane kiwi wypadnie. Możesz też przerwać skórkę łyżeczką. Gotowe.

Jak obierać kiwi? Szklanką?!

Skutecznym narzędziem do obierania kiwi jest też szklanka. Aby usunąć skórkę przekrój owoc wzdłuż i wbij krawędź szklanki między łupkę a miąższ. Następnie wciskaj brzeg naczynia pod skórkę, dopóki miąższ nie wpadnie do szklanki.

Obieranie twardego kiwi

Zarówno obieranie kiwi łyżeczką, jak i szklanką może być nieco trudniejsze, jeśli owoc jest niedojrzały. Twarde kiwi najlepiej obrać nożem lub obieraczką do warzyw. W obu przypadkach dobrze jest rozpocząć od odkrojenia końcówek.

Agrest chiński możesz obierać tą samą techniką, co jabłko. Możesz też położyć je na desce do krojenia i obkroić z każdej strony pojedynczym, pionowym cięciem. Ułatwisz sobie pracę, jeśli najpierw podzielisz owoc na ćwiartki, a następnie usuniesz łupkę każdej z nich.

Do obierania kiwi, szczególnie tych twardych sztuk, możesz wykorzystać też obierak do warzyw. Pracuj nim w identyczny sposób jak podczas obierania jarzyn.

Niezależnie od metody, którą wybierzesz, zawsze powinieneś zacząć obieranie kiwi od umycia i osuszenia owocu.


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama