Reklama

Dzień Moreli 2022: Dlaczego warto jeść morele? Jakie mają właściwości?

9 stycznia obchodzimy Dzień Moreli, więc to doskonała okazja do sięgnięcia po ten owoc i czerpania z jego wybornego smaku oraz prozdrowotnych właściwości. Morele obfitują w przeciwutleniacze, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia i pomagają zachować młody wygląd skóry. Wspomagają też pracę nerek i regulują ciśnienie krwi, a do tego korzystnie wpływają na trawienie. Co jeszcze warto wiedzieć o tych owocach? Dlaczego warto jeszcze jeść morele? Przekonajmy się.

Morela: Owoc pełen witamin i antyoksydantów

Morele to smaczne owoce, które zawierają wiele substancji odżywczych, które przysługują się zdrowiu. Nic więc dziwnego, że mają swoje święto - Dzień Moreli obchodzimy 9 stycznia. Warto jednak sięgać po ten owoc nie tylko w ten dzień, ale znacznie częściej. Znajdziemy w nim dużo przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się. Wśród nich warto wymienić beta-karoten, flawonoidy i garbniki. Morele są też źródłem witamin A, C, PP i z grupy B oraz takich minerałów jak potas, żelazo, wapń czy fosfor. Zawierają również sporo błonnika, który korzystnie wpływa na przemianę materii i pomaga usunąć złogi z jelit. Dzięki tym wszystkim składnikom morele mogą wspomóc organizm na wielu polach. Jak wpływają na zdrowie?

Reklama

Morele dla urody i odporności

Dzięki sporej zawartości przeciwutleniaczy morele pomagają chronić organizm przed działaniem wolnych rodników. Te z kolei przyspieszają procesy starzenia, niszczą komórki i zwiększają ryzyko chorób cywilizacyjnych, m.in. nowotworów. Przeciwutleniacze wzmacniają też odporność organizmu i pozytywnie wpływają na skórę. Beta-karoten chroni przed promieniowaniem UV, dzięki czemu skóra na dłużej zachowuje młody wygląd. Substancja ta dobrze też oddziałuje na oczy, wspomagając wzrok.

Morele regulują ciśnienie i pracę nerek

Warto znać nieoceniony wpływ tych owoców na pracę serca i nerek. Morele zawierają sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Pierwiastek ten sprawia też, że nerki pracują prawidłowo.

Morele odkwaszają organizm i pobudzają trawienie

Jakie jeszcze korzyści płyną ze spożywania morel? Mają one działanie zasadotwórcze (zwłaszcza suszone), zalecane są więc osobom cierpiącym na nadkwasotę żołądka i jedzącym duże ilości mięsa, które ma właściwości zakwaszające. Morele powinni jeść również sportowcy, gdyż przywracają równowagę kwasowo-zasadową po treningu.

W morelach znajduje się również spora ilość błonnika pokarmowego. A ten poprawia perystaltykę jelit i usuwa z nich zbędne produkty przemiany materii. Warto więc jeść morele na pobudzenie trawienia

Zobacz także:

Jakie zupy warto jeść zimą?

Pomarańczowa herbata z imbirem: Doskonale rozgrzewa zimą

Dietetyczne ciasta, które możesz jeść bez żadnych wyrzutów sumienia!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: morele właściwości | zdrowe morele

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama