Reklama

Do czego wykorzystać pomelo?

Dziś pomelo nie stanowi już dla nas większej kulinarnej zagadki, ani też nie jest wyjątkowo trudno dostępne w sklepach, jednak i tak często jest traktowane przez nas z dystansem. A szkoda, ponieważ tak jak inne cytrusy, zawiera wiele drogocennych dla zdrowia substancji, które mogą poprawić kondycję organizmu. Mogą pomóc osobom borykającym się ze skokami ciśnienia, a także tym, którzy walczą o zdrową i smukłą sylwetkę. Ale to tylko część zalet tego owocu, które powinny sprawić, że nieco łaskawiej go ocenimy i weźmiemy go na kulinarny warsztat. Dlaczego warto go jeść? Do czego wykorzystać pomelo?

Czym jest pomelo?

Pomelo, znane również jako pompela bądź szadok, w botanicznej nomenklaturze zwane jest pomarańczą olbrzymią. Jego nazwa nie jest przypadkowa, ponieważ cytrus należący do rodziny rutowatych może osiągać kilkanaście centymetrów średnicy oraz ważyć do dwóch kilogramów. Jak rozpoznać pomelo na sklepowych półkach? Swoim wyglądem przypomina grejpfruta, który chowa soczysty miąższ pod zieloną, żółtą lub pomarańczową grubą skórką. Co ciekawe, cytrus ten charakteryzuje się bardzo przyjemnym smakiem, jest on zdecydowanie słodszy od przedstawicieli tego samego gatunku i tylko czasem ma wyraźną, ale nieodstręczającą, kwaśną nutę. 

Reklama

Co można znaleźć w pomelo?

Ilość cennych substancji zawartych w pomelo może zadziwiać i są one wprost proporcjonalne do wielkości owocu. A co można w nim znaleźć? Tak, jak w każdym cytrusie obecne są w nim antyoksydanty: naringenina i naringina. A co one dają? Tak jak wszyscy przedstawiciele tej szerokiej grupy, również i one rozprawiają się z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za powstawanie chorób cywilizacyjnych i nadmierne starzenie się organizmu. Poza tym do tej grupy zaliczany jest likopen, który znany jest z tego, że znaleźć go można w pomidorach. Likopen obecny w pomelo ma działanie przeciwzapalne, a poza tym wspiera pracę serca i pomaga pozbyć się nadmiaru toksyn.

Skondensowana siła potasu

Pomelo słynie z tego, że zawiera w sobie bardzo dużo potasu. Pierwiastek ten korzystnie działa na pracę mięśni: np. pomocny jest w regeneracji tkanek w przypadku kontuzji, ale minimalizuje też częstotliwość występowania męczących i nieprzewidywalnych skurczy. Suplementowanie tego cennego pierwiastka potrzebne nam jest w przypadku, gdy chcemy cieszyć się nienaganną pracą układu krążenia. Dlaczego? Ponieważ to właśnie potas ma zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych, co przekłada się na normalizację ciśnienia krwi. Zjadanie pomelo i zapewnianie sobie tej cennej substancji może chronić przed wystąpieniem bardzo groźnych chorób: zawałów serca oraz udarów.

Warto wspomnieć, że potas spełnia jeszcze inne, kluczowe funkcje. Dzięki zajadaniu pomelo można w łatwy sposób zapobiegać zakwaszeniu organizmu, ponieważ pierwiastek zawarty w cytrusie neutralizuje odczyn pH znajdujący się w komórkach. 

Pomelo: Idealne dla odchudzających się

Pomelo jest idealnym owocem dla wszystkich tych, którym zależy na zachowaniu zdrowej i szczupłej sylwetki. Cytrus ten doskonale zapewnia uczucie sytości, co zmniejsza chęć na podjadanie, a także pozwala na regulowanie ilości przyjmowanych posiłków. Poza tym zawiera frakcję błonnika, który działa korzystnie na funkcje jelit i także pomaga normalizować procesy trawienia, czy usuwać produkty przemiany materii. Z zalet pomelo warto wspomnieć o jego kaloryczności: w 100 gramach nie znajdziemy więcej niż 40 kcal, także można jeść go bez obaw w trakcie diet odchudzających czy redukujących.

Czy każdy może jeść pomelo?

Choć zalety pomelo są bardzo klarowne i wydawać by się mogło, że każdy może go bez przeszkód spożywać, to warto wiedzieć, że nie każdy może po niego bezkarnie sięgnąć. Okazuje się, że cytrus ten - podobnie jak grejpfrut - może wchodzić w interakcję z medykamentami. Dlatego osoby, które zażywają leki na co dzień, powinny skonsultować jego spożycie z lekarzem prowadzącym. Dlaczego? Gdyż substancje czynne zawarte w pomelo mogą wchodzić w interakcje z preparatami: albo osłabiać ich działanie lub je potęgować, co może mieć bardzo groźne konsekwencje.

Do czego wykorzystać pomelo?

Pomelo, tak jak większość owoców, najlepiej zjadać na surowo, ponieważ w takiej formie zawiera najwięcej korzystnych dla zdrowia substancji. Jeśli nie wiemy, jak się zabrać za obranie tego owocu, spieszymy z pomocą. Czynność nie jest trudna, ale jego gruba skórka może wprawiać w zakłopotanie. Jak zatem obrać pomelo? Wystarczy odciąć nożykiem delikatnie jego końce, a następnie naciąć go wzdłuż i wszerz. Teraz wystarczy delikatnie podważyć skórkę i bez problemu ją obrać, by dobrać się do soczystych cząstek owocu. 

Do czego wykorzystać pomelo w kulinariach? Tak naprawdę możliwości jest wiele, ogranicza nas tylko inwencja. Cząstki cytrusa mogą być jednym ze składników lekkiej, dietetycznej sałatki: wystarczy pokroić cząstki, dodać sałatę (np. miks gatunków albo rukolę) pokroić kawałki sera (np. fetę, koziego) i okrasić ją sosem winegret. Pomelo w sztuce kulinarnej może być również pełnoprawnym zamiennikiem cytryny, ponieważ jego smak jest łagodniejszy, co może przypaść do gustu nieco delikatniejszym podniebieniom. 

Z pomelo można zrobić marynaty, np. do ryb, które podkreślą ich delikatny smak albo - w przypadku osób, którym ich charakterystyczny aromat nie przypada do gustu, zamaskują go, czyniąc je bardziej zjadliwymi. 

Nie wolno zapominać, że z pomelo można przygotować łatwe sosy do deserów, które nie są tak kwaśne, jak w przypadku użycia cytryny.

Zobacz także:

Co zrobić, żeby pączki nie chłonęły tłuszczu? 5 niezawodnych sposobów

Dodajesz do owsianki i chudniesz. Oto dodatki, które wspomogą odchudzanie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama