Reklama

Dlaczego warto jeść oliwki?

Oliwki dostępne są w kolorach zielonym i czarnym. Stanowią one jeden z filarów diety basenu morza Śródziemnego. Większość z nas lubi jeść przetworzone oliwki, w swojej naturalnej postaci są one bowiem gorzkie i nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Przed skierowaniem do konsumpcji są poddane zabiegom uzdatniającym z wykorzystaniem wody i procesu dojrzewania solankowego. Można je także obrabiać sposobami domowymi. Pokażemy wam zalety tego cudownego owocu.

Reklama

Bogate w substancje odżywcze

Oliwki zawierają bardzo duże ilości substancji odżywczych i przeciwutleniaczy, które mogą pomóc nam w utrzymaniu dobrego zdrowia. Oliwki w puszkach zawierają wiele minerałów włączając w to miedź i żelazo. Są bogatym źródłem aminokwasów polifenoli oraz witaminy E.

Właściwości odkażające

Oliwki zawierają substancję odżywczą o nazwie oleuropeina, która ma właściwości odkażające. Pomaga ona w zwalczaniu bakterii i wirusów, które przedostały się do organizmu. Dzięki temu możemy skutecznie zapobiegać infekcjom bakteryjnym i wirusowym.

Właściwości przeciwzapalne

Oliwki zawierają substancje i przeciwutleniacze, które są niezwykle pomocne w leczeniu artretyzmu oraz innych chorób wywołanych przewlekłymi stanami zapalnymi w organizmie. Oliwki zmniejszają także odczuwalność bólu wywołanego infekcjami.

Zdrowa skóra

Substancje odżywcze obecne w oliwkach pomagają w utrzymaniu skóry w prawidłowym zdrowiu. Są one bogatym źródłem kwasu oleinowego, który zapobiega pojawianiu się zmarszczek. Jedzenie oliwek sprawia, że skóra jest gładka i miękka.

Redukcja apetytu

Oliwki bardzo skutecznie redukują łaknienie. Zawierają hormony, które sprawiają, że nie czujemy się głodni. Dzięki tej właściwości są bardzo przydatne w sytuacjach, kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy.

Zdrowe kości

Możesz poprawić zdrowie swoich kości jedząc czarne oliwki. Zawierają one korzystne dla tkanki kostnej substancje odżywcze. Pomagają zapobiegać chorobom układu ruchu np. artretyzmowi.

Zdrowy układ trawienny

Czarne oliwki bardzo dobrze wpływają na prawidłowe działanie układu trawiennego. Zawierają one substancje, które poprawiają przemianie materii i zapobiegają wrzodom żołądka. Są też stosowane w profilaktyce raka jelita grubego.

Poprawa pamięci

Oliwki mogą pomóc poprawić pamięć. Zawierają one polifenole, które zapobiegają stresowi oksydacyjnemu mózgu, przez co pamięć nie ulega uszkodzeniu.

Anemia

Także osoby chorujące na anemię mogą skorzystać na jedzeniu oliwek. Zawierają one bardzo dużo żelaza, które leczy anemię. Żelazo podnosi poziom hemoglobiny, dzięki czemu oliwki są skuteczne także na takie przypadłości jak ból głowy, zmęczenie i trudności poznawcze.

Poprawa odporności

Możesz poprawić odporność swojego organizmu poprzez jedzenie oliwek. Zawierają one witaminę E, która korzystnie wpływa na odporność. Oliwki chronią przed infekcjami wywołanymi przez drobnoustroje.

Zapobieganie zakrzepom

Osoby, które cierpią na zakrzepy krwi z pewnością skorzystają z właściwości oliwek i powinny włączyć je do swojej diety. Oliwki zawierają substancję zapobiegającą tworzeniu się zakrzepów, dzięki czemu są dobrym sposobem na profilaktykę zakrzepicy żył.

Profilaktyka rakowa

Oliwki są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki którym możemy zapobiegać powstawaniu i rozwojowi nowotworów. Zawierają one tłuszcze jednonienasycone i inne substancje odżywcze, które przeciwdziałają rakowi poprzez zwalczanie stanów zapalnych i uszkodzeń wywołanych wolnymi rodnikami.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama