Reklama

Dlaczego warto jeść czerwone warzywa?

Warzywa są pełne witamin i antyoksydantów, przez co korzystnie wpływają na zdrowie. Jak się okazuje, duże znaczenie ma kolor warzyw, gdyż każda z grup kolorystycznych charakteryzuje się nieco innym składem i odmiennymi właściwościami. Czerwone warzywa wyróżniają się dużą zawartością likopenu – przeciwutleniacza, który oddziałuje szczególnie dobrze na pracę serca oraz opóźnia procesy starzenia. Dzięki temu pomidory, buraki, papryka czy rzodkiewka pomagają obniżyć ciśnienie i poziom „złego” cholesterolu, a do tego wzmacniają naczynia krwionośne. Dlaczego jeszcze warto jeść czerwone warzywa? Na co pomagają?

Reklama

Co zawierają czerwone warzywa?

Istnieje pięć grup kolorystycznych warzyw i dzieli się je na: zielone, czerwone, białe, niebiesko-czarne oraz żółto-pomarańczowe. Każda z tych grup ma nieco inny skład i zawiera różne witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Czerwone warzywa, do których należą pomidory, papryka, rzodkiewka, buraki czy czerwona kapusta, są bogatym źródłem likopenu - antyoksydantu z rodziny karotenoidów, który odpowiada za barwę tych roślin. Substancja ta zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się, a  dzięki temu zmniejsza ryzyko różnych chorób cywilizacyjnych. 

W czerwonych warzywach znajduje się także potas, który reguluje ciśnienie krwi i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Równie cennym składnikiem czerwonych warzyw są antocyjany - naturalne barwniki wzmacniające naczynia krwionośne. Warto pamiętać, że im intensywniejszy kolor warzyw, tym więcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.

Czerwone warzywa - właściwości

Dzięki powyższym składnikom czerwone warzywa szczególnie korzystnie wpływają na układ krążenia i pracę serca. Zawarty w nich likopen nie tylko działa odmładzająco, ale obniża też ciśnienie i poziom "złego" cholesterolu. Podobnie działa potas, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie i poprawia ciśnienie. Do tego dochodzą antocyjany wzmacniające i uszczelniające naczynia krwionośne. Dlatego czerwone warzywa mogą zmniejszać ryzyko groźnych chorób sercowo-naczyniowych takich jak nadciśnienie, miażdżyca czy zawał.

W dodatku warzywa w tym kolorze redukują stany zapalne w organizmie i poprawiają nastrój dzięki obecności karotenoidów. Czerwone warzywa wykazują również działanie antynowotworowe.

Właściwości poszczególnych czerwonych warzyw

Już wiadomo, że czerwone warzywa są bardzo zdrowe i warto włączyć je do diety. Ale warto wiedzieć też, które z nich są najzdrowsze i jakie składniki zawierają. Dlatego poniżej wymieniamy zalety najważniejszych przedstawicieli czerwonych warzyw.

Pomidory

Są jednymi z najzdrowszych warzyw i zawierają największe ilości likopenu, który obniża ciśnienie i cholesterol. Warto też wiedzieć, że substancja jest bardziej przyswajalna w formie koncentratów, soków czy ketchupu. W pomidorach znajduje się też sporo potasu oraz innych minerałów, np. magnezu, wapnia, żelaza, fosforów czy manganu. Nie można zapominać o cennych witaminach obecnych w tych warzywach, do których należą witaminy C, A i K. Dzięki temu pomidory wspomagają odporność, korzystnie wpływają na skórę i łagodzą zmiany trądzikowe. Do tego są niskokaloryczne, więc mogą być spożywane przez osoby będące na diecie.

Czerwona papryka

Równie zdrowym warzywem jest czerwona papryka. Jest bogata w witaminę C, której zawiera trzy razy więcej niż cytrusy. Znajdziemy w niej także witaminy B i E, potas, magnez, żelazo i beta-karoten. Obfituje też w błonnik, który pobudza pracę jelit i sprzyja odchudzaniu. Pomogą w tym szczególnie ostre papryczki zawierające kapsaicynę przyczyniającą się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Substancja ta niszczy również bakterie i wirusy, dlatego chroni przed infekcjami.

Buraki czerwone

Na wyróżnienie zasługują także buraki, które zawierają przede wszystkim duże ilości kwasu foliowego. Dlatego też ich spożywanie może zmniejszać ryzyko wystąpienia anemii. Ponadto buraki obfitują w witaminy A, C i B1, a także beta-karoten, potas i wapń. Warzywa te działają krwiotwórczo, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom "złego" cholesterolu. Buraki wykazują też właściwości przeciwwirusowe i działają jak naturalny filtr przeciwsłoneczny. W dodatku świetnie oczyszczają organizm z toksyn. 

Zobacz także:

Dlaczego warto jeść zielone warzywa?

Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama