Reklama

Dlaczego warto jeść czarny ryż?

Czarny ryż jest jedną z odmian ryżu o charakterystycznym smaku. W starożytnych Chinach był przeznaczony do spożycia tylko i wyłącznie dla cesarza, a jego ilości były bardzo ograniczone. Dziś, jest produktem ogólnodostępnym, który dzięki zawartości minerałów, aminokwasów, witamin, miedzi i cynku jest znacznie zdrowszym odpowiednikiem niż np. ryż brązowy czy biały. Chińczycy wykorzystywali czarny ryż do leczenia problemów z nerkami i żołądkiem, jednak ma on wiele innych zastosowań, z którymi możemy zapoznać się poniżej.

Zapobiega otyłości

Ryż zawiera sporą dawkę składników odżywczych i błonnika, które pomagają w zmniejszeniu uczucia głodu i powodują oczyszczanie układu trawiennego. Spożywanie czarnego ryżu jest zalecane osobom, które mają problemy z otyłością.

Wspomaga jelita

Duża zawartość błonnika w ryżu idealnie nadaje się dla osób cierpiących na „leniwe” jelita. Błonnik wspomaga trawienie, a włókna pozwalają oczyścić organizm z toksyn.

Stymuluje wzrost włosów

Woda powstała po fermentacji czarnego ryżu idealnie nadaje się do mycia włosów. Przeciwutleniacze i składniki odżywcze (witamina B, białko i biotyna) pomogą chronić włosy i skórę głowy oraz przyśpieszą porost włosów.

Odpowiedni dla alergików

Otręby i łuski czarnego ryżu są odpowiednie dla osób borykających się z alergią.

Ryż pomaga również załagodzić stany zapalne wywołane alergią.

Ochrona oczu przed zwyrodnieniami

Czarny ryż zawiera sporą dawkę substancji, które pomagają chronić oczy przed różnymi zwyrodnieniami. Jednym z przykładów jest zmniejszenie prawdopodobieństwa zaćmy i uszkodzeń siatkówki.

Zapobiega astmie

Substancje występujące w ryżu pomagają zwalczać wolne rodniki wewnątrz ciała, a szczególnie te, które powodują stany zapalne dróg oddechowych i są odpowiedzialne za stymulację śluzu wydzielanego przy astmie. Czarny ryż nie jest alternatywą dla leków, jednak pomaga w złagodzeniu objawów choroby.

Dobry dla serca

Przeprowadzone badania naukowe dowiodły, że czarny ryż pomaga w zmniejszeniu ryzyka tworzenia się zatorów w tętnicach. Zapobiega też miażdżycy, udarowi mózgu oraz uwalnia nas od złego cholesterolu.

Odmładza i regeneruje skórę

Czarny ryż skutecznie chroni naszą skórę przed działaniem czynników zewnętrznych. Redukuje zmarszczki i pozwala utrzymać jędrność oraz elastyczność skóry. Z ryżu robimy maseczkę, którą nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama