Reklama

Dlaczego powinieneś zacząć jeść olej kokosowy?

W przeciągu ostatnich kilku lat dzięki swoim kulinarnym oraz medycznym właściwościom olej kokosowy zagościł w naszej świadomości. Oprócz delikatnego smaku, który pasuje do praktycznie każdej potrawy, istnieje wiele innych zalet oleju kokosowego sprawiających, że powinien on być spożywany regularnie. Oto kilka takich zalet, które powinny sprawić, że natychmiast zwiększysz ilość zjadanego oleju kokosowego.

Reklama

Naturalnie dodaje energii

Olej kokosowy zawiera wyjątkowy składnik odżywczy – trójglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych, w skrócie MCT. Spożywanie 15-30 gramów oleju kokosowego dziennie znacznie zwiększa poziom energii na 24 godziny.

Zwalcza zaparcia

Olej kokosowy od dawna wspomaga trawienie oraz pomaga eliminować niektóre schorzenia, takie jak niestrawność czy zespół jelita drażliwego. W przypadku zaparcia, zjedzenie oleju kokosowego nie tylko zwalcza chorobotwórcze bakterie, ale również “oczyszcza” układ pokarmowy. Następnym razem, gdy spotka cię zaparcie, sięgnij po olej kokosowy z pierwszego tłoczenia zamiast po sztuczny środek przeczyszczający. Jego działanie przeczyszczające jest delikatne, ale skuteczne.

Pomaga w walce z chorobą Alzheimera

Po zjedzeniu oleju kokosowego zawarte w nim MCT są wysyłane bezpośrednio do twojej wątroby, gdzie zamieniają się w ketony. Naukowcy uważają, że ketony te mogą opóźniać zaburzenia procesów poznawczych charakterystycznych dla choroby Alzheimera. Potrzeba jednak dalszych badań, aby dokładnie określić to działanie.

Wspiera działanie tarczycy

Mimo iż brak naukowych dowodów na pełne potwierdzenie tego zastosowania, zwolennicy medycyny holistycznej, pacjenci, a nawet lekarze krajów zachodnich stosują olej kokosowy, aby wspierać działanie tarczycy. Olej ten ma chronić tarczycę zwiększając metabolizm oraz temperaturę ciała, co jest korzystne dla osób z niedoczynnością tarczycy.

Leczy infekcje drożdżakowe

Grzybica to choroba wywoływana przez drożdżaki o nazwie Candida Albicans. Normalnie drożdżaki te znajdują się w organizmie każdego człowieka jednak, jeśli ich wzrost wymyka się spod kontroli, trzeba się liczyć ze sporymi problemami. Aby wyjść z tego stanu, musisz zwiększyć przyjmowanie składników o właściwościach przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych, takich jak kwas laurynowy, kwas mirystynowy i kwas kaprylowy. Olej kokosowy zawiera wysokie stężenie tych, oraz innych składników. Spożywaj olej kokosowy każdego dnia, aby pozbyć się infekcji drożdżakowych ze swojego organizmu.

Chroni twoją wątrobę

Olej kokosowy bezpośrednio chroni twoją wątrobę przed zniszczeniami wywołanymi przez substancje toksyczne obecne w antybiotykach oraz innych lekach. Ochrona ta wynika prawdopodobnie ze składników aktywnych obecnych w oleju kokosowym oraz ich umiejętności przenikania bezpośrednio do komórek wątroby.

Utrzymuje twoje zęby zdrowe

Naukowcy odkryli, że składniki aktywne obecne w oleju kokosowym wspierają przyswajanie wapnia w organizmie. Wapń to główny czynnik wpływający na zdrowie twoich zębów. Dlatego też spożywając olej kokosowy codziennie zwiększasz współczynnik przyswajania wapnia, co z kolei wpływa na siłę i zdrowie twoich zębów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama