Reklama

Dieta lekkostrawna: Na czym polega? Jakie produkty do niej włączyć?

Dieta lekkostrawna to sposób odżywiania polegający na wyeliminowaniu z diety produktów bogatych w błonnik, tłustych i wzdymających. Lekarze zalecają łatwostrawne menu między innymi osobom mającym kłopoty z żołądkiem i jelitami oraz ludziom starszym. Jakie produkty włączyć do lekkostrawnej diety? Oto kilka podpowiedzi.

Reklama

Dieta lekkostrawna: Dla kogo?

Łatwostrawne menu jest zalecane przez lekarzy osobom walczącym z nowotworami przewodu pokarmowego, mającym kłopoty z żołądkiem i jelitami, przechodzącym rekonwalescencję po zabiegach chirurgicznych oraz ludziom starszym. Taką dietę warto stosować też podczas przeziębienia i infekcji przebiegających z gorączką. 

Dieta lekkostrawna to nie jest dieta odchudzająca!

W sieci często można spotkać stwierdzenie, że dieta lekkostrawna pomaga w odchudzaniu. Może to być prawdą w przypadku osób, które do tej pory żywiły się tłustymi, niezdrowymi daniami. Jednak ten sposób odżywiania nie został pomyślany jako dieta odchudzająca i nie należy w ten sposób go traktować. Posiłki osób będących na diecie lekkostrawnej powinny być tak samo kaloryczne, jak typowe menu ludzi zdrowych. Należy też dbać, by jadłospis dostarczał wszystkich niezbędnych witamin i składników odżywczych.

Dieta lekkostrawna: Zasady

Posiłki w diecie lekkostrawnej nie powinny obciążać układu pokarmowego, a to oznacza, że organizm powinien je szybko i łatwo trawić. Z tej przyczyny konieczne jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów bogatych w błonnik. Nie oznacza to, że w takiej diecie nie może być produktów, które go zawierają - wręcz przeciwnie -błonnik jest ważny dla poprawnego funkcjonowania organizmu. Ma jednak tendencję do zalegania w przewodzie pokarmowym i z tego względu osoby z chorym żołądkiem i jelitami nie powinny spożywać go w dużych ilościach. Oprócz błonnika z diety należy wyeliminować także tłuste potrawy, które obciążają żołądek i wątrobę. Nie powinno się też jeść produktów wzdymających, powodują one bowiem zaleganie gazów w jelitach i żołądku. Wprowadzając dietę ubogoresztkową należy spożywać cztery - pięć posiłków dziennie.

Dieta ubogoresztkowa: Produkty zakazane

Przechodząc na dietę lekkostrawną, z lodówki trzeba wyrzucić: paprykę, rzepę, rzodkiewkę, szczypiorek, kapustę, kukurydzę, cebulą i czosnek. Nie można jeść też warzyw i owoców marynowanych w occie oraz niedojrzałych. Należy zapomnieć o dżemach z dużą zawartością cukru, owocach w syropie i czekoladzie oraz suszonych. Z kuchennej półki powinny zniknąć gruszki i śliwki, płatki zbożowe z czekoladą, karmelem, miodem i crunchy. Soczewica, bób i cieciorka to kolejne zakazane produkty. Podobnie jak sery: topione, pleśniowe i fromage. 

Jadłospis na diecie ubogoresztkowej nie może zawierać tłustych mięs, wędlin, mleka, serów i śmietany. Zakazany jest pasztet, kaszanka i salami. Potraw nie można przygotowywać na smalcu, olejach palmowych i kokosowych, ani na margarynie. Na diecie lekkostrawnej nie smaży się ziemniaków i frytek. W tym czasie trzeba zapomnieć o sushi i tatarze. Zabronione są też wędzone ryby i konserwy rybne. Nie można jeść produktów na bazie mąki pełnoziarnistej, kaszy pęczak i gryczanej, ciemnego makaronu i brązowego ryżu. Należy też zapomnieć o wizytach w cukierni, bo zakazane są pączki, faworki, słodkie bułki, croissanty, ciastka francuskie, tory, ciasta z kremem i batony. 

Tym, co dla wielu osób jest najtrudniejsze w diecie ubogoresztkowej to konieczność rezygnacji z przypraw takich jak: ostra papryka, pieprz, ocet, sól. Nie łatwa jest też rezygnacja z musztardy i majonezu. Nie można jeść ostrych sosów oraz dań na zasmażkach i tłustych wywarach mięsnych. To dieta szczególnie trudna dla fanów rosołu.

Dieta lekkostrawna: Produkty dozwolone

Lista produktów spożywczych, które muszą zostać wyeliminowane z diety lekkostrawnej, jest długa, jednak jest też wiele pokarmów, które można spożywać. W ograniczonych ilościach dozwolone są: orzechy, młoda fasolka, groszek, kalafior, brokuł, kalarepa. Od czasu do czasu można pozwolić sobie na makrelę lub łososia oraz pieczywo pszenno-żytnie, żytnie, orkiszowe i graham. 

Dieta lekkostrawna opiera się przede wszystkim na pieczonych, duszonych, gotowanych owocach i warzywach (z wyjątkiem tych wymienionych powyżej) - nie mogą mieć one pestek i powinny być obrane. W tym czasie można sięgnąć po niezbyt tłuste wędliny i chude mięso: wołowe, wieprzowe, drobiowe, cielęcinę i królika. Zalecane są chude ryby: dorsz, sola, mintaj, pstrąg. Jajka można spożywać w każdej postaci pod warunkiem, że zostały ugotowane lub usmażone na dozwolonych tłuszczach, czyli: oliwie z oliwek, oleju: rzepakowy lnianym, sojowym, słonecznikowym lub maśle. Dozwolona jest też miękka margaryna do smażenia. Obecność jaj w diecie lekkostrawnej może u niektórych rodzić wątpliwości — jeśli nie powodują one wzdęć i są smażone lub gotowane na miękko, można je spożywać.

Dieta lekkostrawna a pieczywo


Na diecie lekkostrawnej można jeść jasne i czerstwe pszenne pieczywo, sucharki, kasze: jęczmienną, mannę, jaglaną, jasne makarony, biały ryż, płatki: jaglane, owsiane i ryżowe. W lodówce powinien znaleźć się jogurt naturalny, kefir lub zsiadłe mleko, chudy lub półtłusty twaróg, chude mleko i żółty ser o obniżonej zawartości tłuszczu. 

Dania można przyprawiać łagodnymi ziołami: koperkiem, majerankiem, bazylią, tymiankiem, lubczykiem, pietruszką, wanilią. Dozwolone są też rozmaryn i cynamon. W niewielkich ilościach i niezbyt często można dodawać do gotowania curry i słodką paprykę. Łagodne sosy zagęszczane mąką także mogą znaleźć się menu. Pragnienie najlepiej gasić niegazowaną wodą. Dozwolona jest też słaba kawa i herbata oraz kompoty. Lekkostrawna dieta nie wyklucza deserów. W tym czasie można jeść kisiel, biszkopty, ciasto drożdżowe i galaretkę.

Dieta lekkostrawna: Przepisy

Śniadanie: na diecie lekkostrawnej na śniadanie można zjeść jajecznicę na maśle z kromką białego pieczywa. 

Drugie śniadanie: świetnie sprawdzi się kanapka z białym twarogiem i chudą wędliną.

Obiad: można przygotować barszcz, zupę jarzynową (z dozwolonymi warzywami) czy pomidorówkę. Zupy należy zabielać jogurtem. Drugim daniem może być dorsz z piekarnika lub grilla. Można także przygotować chude mięso z gotowanymi ziemniakami i mizerią z ogórków. 

Podwieczorek może stanowić mozzarella z pomidorem.

Kolacja: pieczone roladki z cukinii z farszem z pieczonego buraka, szpinaku i opcjonalnie łososia.

Anna Lewandowska radzi, co zrobić z cellulitem. Nie uwierzycie!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama