Reklama

Czy miód się psuje? Jak przechowywać miód?

Miód zazwyczaj kupujemy w dużych słojach. Jest to opcja najbardziej opłacalna, a lecznicze właściwości produktu sprawiają, że zawsze warto mieć go pod ręką. Magazynujemy go zwłaszcza przed zimą, by móc do woli przyrządzać z jego udziałem zdrowotne mikstury. Robienie dużych zapasów wydaje nam się sensowne, ponieważ często słyszy się o tym, że miód się nie psuje. Czy faktycznie tak jest? Co świadczy o wyjątkowości tego „płynnego złota”? Z nami dowiesz się, jak przechowywać miód, by móc naprawdę długo korzystać z jego cennych właściwości.

Miód: Legendarny przysmak

Z jego dobroczynnego działania korzystano już w starożytności. W Grecji utożsamiany był z boską ambrozją, często stanowił jeden z produktów składanych bóstwom, by poprosić je o przychylność albo podziękować za dotychczasową pomyślność. Znany i jadany był w Rzymie oraz Egipcie, w którym uznawano go za na tyle cenny artykuł, że umieszczano go w grobowcach faraonów.

To właśnie prace archeologiczne prowadzone na całym świecie stały się powodem, przez który miód zasłynął jako "nieśmiertelny" przysmak. Dzbany z miodem wydobywane na terenach Krety i Rzymu przetrwały dwa tysiące lat! Rekordzistą okazał się jednak miód odnaleziony w Gruzji. Oszacowano, że czekał na odkrycie ponad pięć tysięcy lat.

Reklama

Czy miód się psuje?

Biorąc pod uwagę te informacje, faktycznie można stwierdzić, że miód jest produktem, który nie ulega procesom psucia. Wszystko przez wysokie stężenie substancji mających działanie antybakteryjne. Odpowiadają za to nadtlenek wodoru o właściwościach odkażających oraz flawonoidy. To organiczne związki chemiczne, które stanowią naturalną barierę ochronną roślin przed szkodnikami, grzybami i innymi niszczącymi czynnikami. Przenikają do miodu i wpływają na to, że jest produktem bardzo trwałym. Jednak od każdej reguły można znaleźć wyjątki.

Sfermentowany miód: Czym się charakteryzuje i czy można go jeść?

Jeśli po otwarciu słoika zauważysz na wierzchu miodu podejrzaną pianę i poczujesz zapach przypominający drożdże lub ocet, oznacza to, że miód sfermentował. Zdarza się to rzadko i zazwyczaj jest wynikiem błędu pszczelarza. Fermentacji ulegają miody, które zostały zebrane zbyt wcześnie, kiedy nektar nie został jeszcze całkowicie zmieniony w miód.

Czy sfermentowany miód nadaje się do jedzenia? Nie należy dodawać go do posiłków, lecz nie oznacza to, że powinien wylądować w koszu na odpadki. Przyda się do przygotowania miodowej nalewki.

Czy można jeść skrystalizowany miód?

Krystalizacja to całkowicie naturalny proces. Jego tempo zależy od gatunku miodu. Niektóre zmieniają swoją konsystencję już po kilku tygodniach, niektórym zajmuje to nawet kilka miesięcy. Co więcej, krystalizacja jest zjawiskiem jak najbardziej pożądanym! Oznacza, że mamy do czynienia z produktem całkowicie naturalnym, bez zbędnych dodatków i konserwantów.

Jeśli chcemy przywrócić płynną konsystencję, słoik z miodem wystarczy włożyć do garnka z ciepłą wodą. Temperatura zrobi swoje, ważne jednak, by nie była zbyt wysoka.

Jak przechowywać miód?

Nadają się do tego tylko szklane słoje i naczynia. Miodu nie można przechowywać w pojemnikach metalowych i plastikowych. Choć trudno doprowadzić do jego zepsucia, poleca się znaleźć dla niego zacienione miejsce bez dostępu do promieni słonecznych. Temperatura pokojowa będzie odpowiednia, ale jeśli masz taką możliwość, miód przenieś do chłodniejszej piwnicy. Nie trzeba przechowywać go w lodówce.

O walorach leczniczych miodu słyszy się wiele. Poznaj tajniki diety wzmacniającej odporność - stosuj przez cały rok, nie tylko jesienią! Dowiedz się też, dlaczego warto jeść kapustę kiszoną, by świadomie komponować pełnowartościowy jadłospis.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama