Reklama

Cukier kokosowy: Właściwości i zastosowanie

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu powszechne był w użyciu stwierdzenie, że "cukier krzepi". Miał zachęcić konsumentów do jego kupna białych kryształków oraz przekonać do jego zalet. Dziś jednak wiadomo, że cukier nie tylko dostarcza energii, ale przylgnęła do niego łatka tzw. białej śmierci. Wszystko przez fakt, że niekorzystnie wpływa na kondycję organizmu, m.in sprzyja otyłości i błyskawicznie niszczy zęby. Dlatego wiele osób poszukuje zamienników białego cukru: wśród nich znajduje się także cukier kokosowy, który dopiero powoli znajduje swoich zwolenników. Co trzeba o nim wiedzieć? Jak powstaje i wygląda cukier kokosowy? Co można w nim znaleźć?

Cukier kokosowy: Co trzeba o nim wiedzieć?

Wbrew pozorom cukier kokosowy nowinką na świecie nie jest, bo od wielu stuleci znajduje zastosowanie w sztuce kulinarnej państw azjatyckich. Dopiero od jakiegoś czasu znaleźć można go można na sklepowych półkach. Jak sama nazwa wskazuje, pozyskuje się go z palmy kokosowej, a dokładnie z obecnych na niej kwiatów. Sok w nich zwarty jest pozyskiwany poprzez nacinanie rośliny, a następnie zbieranie płynnej substancji, którą następnie poddaje się różnym procesom, by odparować z niej wodę. W taki sposób uzyskany cukier kokosowy jest formowany w kostki bądź sprzedawany jest w postaci sypkiej. W krajach azjatyckich, takich jak Filipiny czy Indonezja, spotkać można płynną wersję tego słodzika. Cukier kokosowy, znany także jako gila java, nie jest tym samym, co cukier palmowy, ponieważ ten drugi jest uzyskiwany z daktylowca.

Jak wygląda cukier kokosowy?

Sam sok, z którego pozyskuje się cukier kokosowy, jest biały i słodki oraz zawiera aż 80 proc. wody. Dopiero po odparowaniu otrzymuje się gęsty, jasnobrązowy syrop, a następnie formowane są z niego kryształki przypominające cukier trzcinowy. Trzeba zaznaczyć, że cukier kokosowy odznacza się delikatnym, kokosowym i karmelowym posmakiem, co znacząco go wyróżnia w świetle innych cukrów dostępnych na rynku Niestety, produkt ten do najtańszych nie należy, więc za kilogram słodkiego produktu należy przeznaczyć kilkadziesiąt złotych. Mimo to cena nie odstrasza konsumentów, którzy coraz bardziej przychylnym okiem spoglądają na cukier kokosowy.

Co zawiera cukier kokosowy?

Jeśli ktoś myśli, że cukier kokosowy może być doskonałym zamiennikiem białych kryształków, powinien się dokładnie zastanowić nad jego zakupem. Dlaczego? Co prawda w cukrze kokosowym znaleźć można cenne pierwiastki, takie jak potas, magnez, cynk czy wapń, ale ich ilość jest marginalna, więc ich korzystny wpływ na organizm jest znikomy. Zatem, co można znaleźć w cukrze kokosowym? Warto przyjrzeć się jego chemicznemu składowi, bowiem to około 70 proc sacharozy, a także glukoza i fruktoza (do 10 proc obu składników). Czy zatem cukier kokosowy jest zdrowszy? Otóż już sam skład powinien wzbudzić naszą czujność, bowiem niewiele różni się od znanego nam wszystkim cukru, a jak wiadomo jego wpływ na zdrowie jest niebagatelny. Nie tylko sprzyja nadwadze i otyłości czy niszczy zęby, ale także powoduje zmiany hormonalne, pogarsza kondycję skóry i sprzyja powstaniu cukrzycy czy chorób serca.

Kaloryczność cukru kokosowego

Utarło się przekonanie, że cukier kokosowy jest zdrowszym zamiennikiem cukru białego. Co prawda, jedynie obecność dobroczynnych pierwiastków stawia go w lepszym świetle, jednak pozostałe aspekty są do obu produktów zbliżone. Ważną informacją dla osób odchudzających się powinna być kaloryczność produktu. Dla wielu osób może być to zaskoczeniem, że cukier kokosowy zawiera w 100 g prawie tyle samo kalorii, co jego biały odpowiedni (381kcal). Prawdą jest, że to i tak mniej, niż w cukrze białym (408 kcal), jednak należy podchodzić do cukru kokosowego z ostrożnością, zwłaszcza wtedy, gdy leży nam na sercu zachowanie zdrowej i szczupłej sylwetki.

Cukier kokosowy to także zagrożenie dla cukrzyków!

Cukier kokosowy był podmiotem wielu badań, które miały ustalić jego indeks glikemiczny (IG). Zadaniem tym podjęli się naukowcy z Instytutu Badawczego Żywności i Żywienia Republiki Filipin, którzy ustalili, że IG cukru kokosowego wynosi 35, co plasowałoby go jako produkt niepodnoszący gwałtownie poziomu glukozy w organizmie. Jednak badacze nie do końca przyjmują tę tezę jako prawdziwą, bowiem zespół z Uniwersytecie w Sydney uznał, że IG jest wyższe, bowiem wynosi już 54. Mając taką rozbieżność badań, trudno uznać, że cukier kokosowy może być bezpieczny dla diabetyków, skoro czysty biały cukier (IG 68) posiada zbliżone wartości i właściwości.

Zastosowanie cukru kokosowego

Wiadomo już, że cukier kokosowy nie może być uznawany za produkt zdrowszy od sacharozy. Więc - tak samo jak z białym cukrem - powinno się go jeść w racjonalnych ilościach, aby uchronić się przed chorobami układu krążenia, schorzeniami metabolicznymi, cukrzycą czy ryzykować pogorszoną kondycją skóry i zębów.

Warto jednak cukier kokosowy od czasu do czasu wykorzystać i zastąpić go do przygotowania różnych łakoci. Kokosowy i karmelowy smak dobrze sprawdzi się w deserach! Najlepiej, aby przygotować z niego domowe wypieki, które - dzięki niemu - zyskają nową, ciekawszą odsłonę. Cukier kokosowy powinien być stosowany w takich samych proporcjach, ponieważ mają zbliżony poziom słodkości. 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama