Reklama

Co zrobić z mięty?

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że w sztuce kulinarnej mięta zajmuje ważne i honorowe miejsce. Jej wykorzystanie nie ogranicza się wyłącznie do tworzenia z niej naparów czy dodawania do orzeźwiających napojów! Z mięty można przyrządzić wiele rarytasów, które mogą wzbogacić naszą spiżarnię albo domową apteczkę. Warto przychylnym okiem spojrzeć na miętę, ponieważ odznacza się wyjątkowymi zdrowotnymi właściwościami.

Jaką miętę wykorzystać?

Mięta na stałe zagościła na naszych parapetach oraz w ogrodach. Przede wszystkim dlatego, że nie jest trudna w uprawie, a kilka chwil poświęconych na jej pielęgnację procentuje! Miętę można wykorzystywać na różne sposoby. Najlepiej, aby była ona świeża - dlatego warto mieć kilka doniczek z tym ziołem w domu. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać miętę suszoną! Taki surowiec najlepiej sprawdzi się do przygotowywania naparów, ale podpowiemy, jak ją na różne sposoby wykorzystać.

A co zrobić, kiedy mamy bardzo dużo mięty na parapecie lub w ogrodzie i wiemy, że nie zużyjemy jej całkowicie? Warto ją wtedy zasuszyć! To banalnie proste: najlepiej zebrać gałązki przed kwitnieniem i rozłożyć je w jasnym i suchym miejscu na kilka tygodni.

Reklama

Miętowa sól do kąpieli

Jesienią częściej szybkie prysznice zastępujemy kąpielą. To idealny patent na rozgrzanie organizmu, ale także doskonały sposób na relaks po ciężkim i męczącym dniu w pracy. Dlatego kąpiel można urozmaicić, by była jeszcze przyjemniejsza! Z pomocą przyjdzie własnoręcznie wykonana sól do kąpieli z dodatkiem mięty! Co będzie do tego potrzebne? Wystarczy garść świeżej mięty posiekać, przerzucić do słoika oraz zasypać solidną porcją soli morskiej. Całość należy szczelnie zakręcić i odstawić na kilka dni. Po przeniknięciu się aromatów gotowa sól doskonale nada się do wieczornej kąpieli.

Odżywcza płukanka do włosów!

Jeśli cierpimy z powodu tłustych włosów, a na dodatek problemem jest powracający łupież, warto zastanowić się nad przygotowaniem płukanki z mięty. Jej wykonanie nie powinno nastręczać problemów. Wystarczy przygotować garść świeżej mięty (lub łyżkę suszonego surowca), łyżeczkę sody oczyszczonej oraz dwie szklanki wody. Zioła należy umieścić w szklanym naczyniu i zalać całość gorącą wodą, następnie odstawić do ostygnięcia. Kiedy mieszanka zrobi się już chłodna, warto ją przecedzić oraz dodać sodę. Taką płukanką warto przemywać włosy minimum raz w tygodniu lub wcierać je w pasma od nasady, aż po same końcówki.

Syrop miętowy

Domowy syrop miętowy to kolejne sprawdzone remedium, które może znaleźć zastosowanie w czasie zimy, kiedy częściej niż zwykle, organizm jest narażony na działanie wirusów i bakterii. Przygotowanie syropu z mięty nie jest trudne. Potrzebne będą 60 gramów świeżej mięty (młode gałązki i liście), 600ml wody, 600 gramów cukru, skórka oraz sok z cytryny.

Tworzenie syropu miętowego należy rozpocząć od zmielenia zioła (można w blenderze z dodatkiem wody) albo posiekania go na bardzo drobno. Następnie w garnku zagotować wodę z cukrem i mieszać w taki sposób, aby nie powstały grudki. Na koniec wystarczy dodać pozostałe składniki: miętę, sok oraz skórki z cytryny i gotować około pięciu minut na małym ogniu. Gotowy syrop można przelać od razu do małych butelek i stosować w przypadku przeziębienia.

Dlaczego warto stosować miętę?

Mięta to popularne zioło, które swoimi właściwościami może zaskakiwać. Niestety, najbardziej znana jest z tego, że pomaga na problemy trawienne. Choć to bardzo ważna zaleta mięty, to niejedyna, o czym często się zapomina. Mięta zawiera garbniki, olejki, flawonoidy oraz kwasy organiczne, co sprawia, że zioło to otrzymuje właściwości antybakteryjne. Dlatego ziele i wykonane z niego produkty zalecane są w czasie występowania chorób sezonowych. Na co jeszcze pomoże mięta? Przede wszystkim łagodzi bóle głowy oraz stany zapalne. Poza tym może ułatwiać zasypianie, a także zniwelować problemy z pamięcią i koncentracją.


Zobacz też:

Przyprawy, które musisz mieć w kuchni, aby żyć zdrowo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama