Reklama

Ciecierzyca: Sprzyja odchudzaniu i obniża cholesterol

Ciecierzyca stanowi kluczowy element kuchni wegetariańskiej i doskonale sprawdza się jako składnik potraw jednogarnkowych, zwłaszcza gulaszu. Fantastycznie komponuje się z pomidorami, awokado, serami, makaronami, kaszą jaglaną czy owocami morza. Walory smakowe to jednak tylko jedne z wielu zalet ciecierzycy. Największe bogactwo skrywa w sobie, gdyż dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych i kompleksowo wzmacnia organizm. Znajdziemy w niej cenne minerały, witaminy, łatwo przyswajalne białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Co zyskamy włączając do diety ciecierzycę? Dlaczego zalecana jest osobom chcącym pozbyć się nadwagi? Jakie smakołyki - poza apetycznym hummusem - możemy z niej wyczarować? Podpowiadamy.

Cieciorka: Co w sobie skrywa?

Ciecierzyca, zwana popularnie cieciorką lub włoskim grochem, zaliczana jest do grona roślin strączkowych. Jej znakiem rozpoznawczym jest delikatny, słodkawy smak z orzechową nutką. Zdrowotne i kulinarne walory cieciorki znane są od wieków i wykorzystywane na wszystkich kontynentach świata. W Afryce uznawana jest nawet za afrodyzjak. Skrywa w sobie moc składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w niej między innymi duże ilości łatwo przyswajalnego białka pochodzenia roślinnego, witaminy - A , E i te z grupy B oraz składniki mineralne, m.in. magnez, żelazo, mangan, cynk oraz skrobię.

Cieciorka zaspokoi głód i ochroni przed chorobami

Włączając ciecierzycę do codziennego jadłospisu, możemy wzmocnić zdrowie oraz uchronić się przed wieloma chorobami i dolegliwościami. Cieciorka doskonale stymuluje pracę układu pokarmowego oraz trawiennego i pomaga pozbyć się uporczywych zaparć. Bardzo korzystnie wpływa na kondycję kości, stabilizuje ciśnienie tętnicze, obniża poziom złego cholesterolu LDL i pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Duża zawartość błonnika sprawia, że cieciorka szybko zaspokaja apetyt i wypełnia żołądek na długi czas, dlatego jest szczególnie zalecana osobom zmagającym się z nadprogramowymi kilogramami i dbającym o sylwetkę. Świetnie wpływa także na wygląd włosów, paznokci i skóry.

Ciecierzyca w kuchni

Ciecierzyca pozwala na fantastyczne wariacje kulinarne, w których ograniczeniem jest w zasadzie tylko nasza wyobraźnia. Można ją śmiało łączyć z serami, makaronami, kaszami, owocami morza, czosnkiem, czy warzywami - zwłaszcza pomidorami, marchewką i pietruszką. Cieciorka idealnie sprawdza się w roli składnika dań jednogarnkowych, na przykład gulaszu. Możesz z niej też wyczarować apetyczny farsz do pierogów, zupę, kotlety, i - rzecz jasna - hummus. Aby wzmocnić jej smak, warto przyprawić ją tymiankiem, rozmarynem, kolendrą, curry, gałką muszkatołową lub cynamonem.

Hummus i kotlety

Jeśli chcesz wyczarować z ciecierzycy hummus, wystarczy, że zmieszasz ją z pastą sezamową, czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryną i przyprawami. Do przygotowania falafeli będzie ci potrzebna zmielona, wzbogacona przyprawami cieciorka, którą zwija się w kulki. Z cieciorki możesz też zrobić wyborne kotleciki. Wystarczy, że ją ugotujesz, zmiksujesz z jajkiem i doprawisz solą, pieprzem, czerwoną papryką, lubczykiem i czosnkiem. Gotową masę należy schłodzić przez godzinę w lodówce, a następnie uformować z niej kotleciki i smażyć je na rozgrzanym oleju.

.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama