Bezglutenowa pizza na spodzie z brokuła
Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw i według niektórych jedno z najsmaczniejszych. Doskonale nadaje się na zupy, sałatki, jako dodatek do drugiego dania czy zielonych koktajli. Można również użyć brokułu do wykonania bezglutenowej pizzy. Sprawdź przepis poniżej jak przygotować pyszną bezglutenową pizzę.
1 mała główka brokułów
2 jajka
¼ filiżanki parmezanu
¼ szklanki sera mozzarella
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczka przyprawy zioła włoskie
Dodatki:
¼ sosu do pizzy
1 szklanka startego sera
warzywa (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem i posmaruj olejem. Odstaw na bok.
Brokuł umyj, podziel na różyczki i rozdrobnij. Możesz go zblendować. Umieść brokuły w dużej misce, przykryj, a następnie umieść na 2 minuty w mikrofalówce. Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej, blanszuj różyczki brokuła w gorącej wodzie przez minutę, następnie dokładnie odsącz z wody. Odstaw brokuły do schłodzenia, następnie przełóż na gazę i odciśnij tyle płynu, ile zdołasz. Odciśnięte brokuły przełóż do miski.
Do miski dodaj jajka, parmezan, mozzarellę, sól, pieprz, zioła włoskie. Dokładnie wymieszaj składniki. Wyłóż ciasto na blachę i uformuj warstwę pizzy o grubości 1 cm. Piecz przez około 10-12 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Wyjmij z piekarnika i dodaj sos do pizzy, ser i ulubione warzywa. Wstaw do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Przed podaniem delikatnie ostudź.