Reklama

8 probiotycznych pokarmów, które nie są jogurtem

Kiedy myślimy o probiotykach, produktach które przywracają równowagę mikrobiologiczna w naszych organizmach, najczęściej przychodzi nam do głowy jogurt. Ale istnieje wiele rodzajów jedzenia, które może pełnić podobną rolę przyczyniając się do utrzymania nas w zdrowiu. Probiotyki to tzw. dobre bakterie, które zamieszkują nasz przewód trawienny odżywiając się prebiotykami, czyli nie ulegającym trawieniu węglowodanami pozwalającymi im rozrastać się i namnażać. Pro- i prebiotyki są zatem odpowiedzialne za utrzymanie zdrowego procesu trawienia poprzez kontrolę rozprzestrzeniania się szkodliwych bakterii. Dzięki tej umiejętności pro- i prebiotyki zapobiegają powstawaniu infekcji i stanów zapalnych w przewodzie trawiennym. Co zatem powinniśmy dodać do diety, aby zapewnić zdrowie naszym jelitom? Istnieje sporo rodzajów fermentowanego jedzenia, które mogą być źródłem zarówno pro-, jaki i prebiotyków.

Kombucza

Kombucza jest tradycyjnym chińskim napojem przygotowanym ze sfermentowanych morskich wodorostów. W procesie fermentacji wykorzystuje się kolonie bakterii oraz drożdży. Uważa się, że kombucza zapobiega artretyzmowi i innych chorobom.

Kefir

Kefir jest mlecznym napojem podobnym do jogurtu, który pochodzi z Kaukazu. Wieki temu pasterze odkryli proces fermentacji i praktyka ta szybko się rozprzestrzeniła po obszarze śródziemnomorskim, gdzie zaczęto ją stosować do konserwacji winogron i mleka.

Kapusta kiszona

Wszyscy znamy kiszoną kapustę. W tradycji polskiej kuchni jest produktem niezastąpionym. Posiada fantastyczną zaletę, poza tym, że jest bardzo smaczna, jest ona także fermentowana przez szeroką gamę pożytecznych i zdrowych dla nas bakterii.

Kimchi

To koreańska potrawa składająca się z mocno przyprawionych, sfermentowanych i ukiszonych kapusty i cebuli, czasem z dodatkiem ryby. Może być doprawiana czosnkiem, chrzanem, czerwoną ostrą papryką bądź imbirem.

Zupa miso

Tradycyjna potrawa japońska przygotowana najczęściej ze sfermentowanej soi. Może zawierać do 160 szczepów baterii.

Kwas chlebowy

Tradycyjny, wschodnioeuropejski napój przygotowany ze sfermentowanego chleba żytniego. Do smaku dodawane są często truskawki lub mięta.

Tempeh

W kuchni indonezyjskiej przyrządzany ze sfermentowanej, pokrytej pleśnią soi. Posiada zwartą i gumowatą strukturę i delikatny aromat ziemi.

Dojrzałe sery

Sery dojrzewające ponad 6 miesięcy - pełne i ostre w smaku.

Dodatkiem do pokarmów probiotycznych są prebiotyki, do których zaliczamy pełne ziarna, szparagi, pora, cebulę, czosnek, soję, mniszka lekarskiego, karczocha i przyprawy Raj.

A co z suplementami?

Zarówno codzienna dieta, jak i suplementy są doskonałym źródłem zarówno pro-, jak i prebiotyków. Pamiętaj jedna, że przed zastosowaniem suplementów, warto skonsultować się z lekarzem odnośnie dawkowania i marki produktu, który warto zakupić.

Cały szereg innych korzyści

Jest wiele powodów, dla których warto stosować probiotyki. Różnorodność szczepów pożytecznych bakterii w naszych jelitach to droga do zdrowego systemu odpornościowego.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama