Reklama

8 dziwnych produktów bogatych w składniki odżywcze

Fermentacja jest procesem starym jak świat. Używa się jej w celu przedłużenia trwałości niektórych produktów, ponieważ podczas niej zabijane są mikroorganizmy, które spowodowałyby zepsucie się pożywienia. Fermentacji poddaje się także jogurty czy piwo. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że sfermentowane jedzenie jest niezwykle zdrowe i pomaga wzmocnić nasz układ odpornościowy i trawienny. Jedząc tego typu produkty, z łatwością wytępisz szkodliwe bakterie z jelit i zastąpisz je żywymi kulturami bakterii.

Reklama

Kapusta kiszona

Poszatkowana i sfermentowana kapusta bogata jest w witaminy (szczególnie C, B i K) oraz dobre dla naszego organizmu bakterie takie jak Lactobacillus, Leuconostoc czy Pediococcus. Kapusta kiszona była popularna wśród chłopów mieszkających w Europie (szczególnie w Niemczech), którzy chronili w ten sposób kapustę w okresie zimowym. Polegało to na tym, że warzywo to było szatkowane, następnie posypywane solą, aby stało się miękkie i soczyste, a na sam koniec kapusta była przechowywana w pojemniku, w którym fermentowała przez 6 miesięcy.

Kimchi

Kimchi jest daniem zrobionym z kapusty, fermentowanej w ten sam sposób co kapusta kiszona, jednak kolejne kroki różnią się od powyższego procesu, ponieważ danie jest przygotowywane według innych reguł. Używa się tam kapusty pekińskiej lub chińskiej z dodatkiem takich składników jak rzodkiew japońska, solone krewetki, sos rybny oraz czerwona papryka, a także imbir i czosnek. Jest wiele przepisów mówiących o tym, jak przyrządzić Kimchi, jednak główną regułą jest namoczenie kapusty w solance, aby zabić wszelkie bakterie. Następnie bakteria Lacrobacillus zamienia cukier w kwas mlekowy. Aby móc spożyć to danie, musi ono fermentować przez okres przynajmniej kilku tygodni.

Tempeh

Tempeh pochodzi z Indonezji i składa się ze sfermentowanych ziaren soi. Fermentacja w tym przypadku pozwala na wiązanie się białka występującego w ziarnach soi, przez co tworzy się coś, co przypomina w swojej formie wegetariańskiego burgera. Dzięki temu procesowi tempeh zawiera dużą ilość białka, witamin oraz włókien. Tempeh i tofu, które również wywodzi się z Indonezji, są bardzo popularne w kuchni wegetariańskiej na całym świecie.

Miso

Miso jest to japońska pasta zrobiona ze sfermentowanej soi. Nie spożywa się jej samodzielnie, lecz jako dodatek do innych potraw takich jak zupy, smażone frytki, czy hummus. Pasta ta powstaje poprzez dodanie soli i grzybów do ziaren soi oraz następne pozostawienie jej do momentu sfermentowania. Mimo, że Miso zawiera dużą ilość sodu, to bogate jest także w składniki odżywcze, które zmniejszają ryzyko chorób serca. Zawiera ono również antyoksydanty. Koreańczycy robią także pastę ze sfermentowanych ziaren soi, która zawiera całe i zmielone jej ziarna. Danie to nazywa się wtedy cheonggukjang.

Ogórki kiszone

Jest wiele sposobów, w jakie możemy przyrządzić ogórki, jednak te, które są sfermentowane są najzdrowsze. Wszystko, czego potrzebujesz to sól (bez jodu) oraz czas. Ogórki kiszone są bogate w zdrowe bakterie, antyoksydanty, wapń oraz inne składniki odżywcze. Jednym z najprostszych przepisów na sfermentowane warzywa jest mieszanka kalafiora, czerwonej papryki oraz marchewki z odrobiną przypraw. Wystarczy, że dodasz warzywa do słoika wypełnionego osoloną wodą i odczekasz kilka tygodni, aż wszystko sfermentuje. Warzywa powinny być chrupiące i pikantne.

Jogurt kokosowy

Nie wszystkie jogurty są wytwarzane w ten sam sposób, ponieważ na przykład nie wszystkie z nich zawierają żywe kultury bakterii. Większość jogurtów zrobiona jest z nabiału. Jogurt kokosowy zawiera tę samą ilość bakterii co jogurt Grecki czy naturalny, jednak oprócz tego posiada on właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Także jest bogaty w magnez, wapń oraz potas. Doskonale sprawdzi się również dla osób uczulonych na nabiał.

Kefir

Jest to sfermentowany napój zrobiony z mleka oraz ziaren kefirowych. Jest on bogaty w żywe kultury bakterii oraz wapń. Wytwarzany jest on podobnie jak jogurt, jednak używa się do tego celu także drożdży. Ziarna kefirowe wiążą drożdże z bakteriami kwasu mlekowego, białkiem, cukrem oraz lipidami. W kefirze obecna jest również bakteria Lactobacillus. Może być on przygotowany przez jedną noc.

Kombucza

Kombucza jest pikantnym napojem musującym, zrobionym z czarnej lub zielonej herbaty, często z dodatkiem owoców i ziół. Podczas procesu fermentacji może wytworzyć się niewielka ilość alkoholu wahająca się między 0,5 a 3%. Smak kombuczy porównywany jest do cydru jabłkowego, jednak jest to zależne od sposobu jego przyrządzenia. Nie wszyscy zgadzają się z jej zdrowotnymi właściwościami, ponieważ tak jak wszystkie sfermentowane produkty i napoje, które nie są odpowiednie przyrządzone, może zawierać zanieczyszczenia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama