Reklama

6 sposobów na lepszą kontrolę spożywanych porcji jedzenia

Jednym z największych wyzwań podczas utrzymania zdrowej diety jest to ile jedzenia jest wystarczającą ilością, aby dostarczyć sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych. Kontrolowanie swoich porcji jedzenia jest szczególnie ważne kiedy cierpisz na cukrzycę, gdzie bardzo ważny jest poziom cukru. Prawdą jest, że wiele osób ma na swoim talerzu więcej niż potrzebuje lub nie je zdrowych przekąsek i posiłków, przez co kończy się to napadami głodu, dzięki którym chce nadrobić stracone kalorie. Kiedy jesteś głodny, to możesz nie podejmować mądrych decyzji dotyczących tego ile powinieneś zjeść. Oto 6 wskazówek pomocnych podczas kontrolowania swoich porcji...

Reklama

Jedz posiłki regularnie

Omijanie posiłku, aby zrzucić wagę nie jest najlepszym pomysłem. Kończy się to tym, że twój żołądek domaga się jedzenia i możesz skończyć napychając się pustymi kaloriami, aby poczuć się pełnym.

Nie powinieneś mieć większych przerw między posiłkami niż 5 godzin i powinieneś jeść 3 posiłki dziennie. Regularne jedzenie pozwoli na ograniczenie zachcianek i sprawi, że porcje posiłków będą odpowiednich rozmiarów.

Odmierzanie składników

Osoby będące na diecie źle odmierzają składniki w swoich posiłkach – tak więc podczas przygotowywania posiłków jedna szklanka może nagle zamienić się w trzy. Może być to szczególnie widoczne podczas przygotowywania makaronu niż kurczaka, gdzie jedna pierś to jedna pierś.

Warto używać kubków z miarką oraz wagi, nawet wtedy, kiedy myślisz, że jesteś w stanie powiedzieć na oko ile potrzeba danego produktu. Jeśli w przepisie jest napisane 1/4 szklanki, to użyj dokładnie 1/4 szklanki.

Dopasowanie ilości składników

Może nie masz tych wszystkich kuchennych miarek lub nie chce ci się sięgać do pojemnika, którego nigdy nie rozpakowałeś. Wiele produktów można dopasować do przedmiotów codziennego użytku. Na przykład około 80 g kurczaka jest wielkości pudełka kart a 2 łyżeczki majonezu to dwie kostki do gry. Jest tego więcej:1/2 szklanki makaronu to krążek hokejowy, 1/2 szklanki ugotowanych marchewek to piłka basebollowa. Nauczenie się tych zasad mierzenia może pomóc ci w lepszej ocenie ilości branych produktów bez używania miarki.

Zastawa odpowiednia do porcji

Należy zmierzyć miski i szklanki, aby zobaczyć ile mogą one pomieścić – możesz być zdziwiony! Możesz użyć mniejszych miseczek i talerzy do odmierzenia ilości, aby zobaczyć ile produktu zmieści się w danym naczyniu.

Przekąski

Jedząc 3 posiłki dziennie nadal możesz cieszyć się przekąskami. Mogą być one przyjazne dla diety, która kontroluje porcje posiłków. Możesz kupować ich mniejsze porcje. Stopniowo rezygnuj ze słodkich i słonych przekąsek na rzecz pysznych i pożywnych owoców i warzyw. Paczka rodzynek, pełnoziarniste krakersy i ryżowe ciasteczka. Staraj się robić odstępy między przekąskami, aby móc zjeść pełnowartościowy posiłek (sugeruje się, aby przekąska była zjedzona co najmniej na dwie godziny przez posiłkiem).

Zmiana napojów

Picie wysokokalorycznych napojów może sprawiać, że nadal nie będziesz czuł się pełny, przez co będziesz miał ochotę na więcej. Jedzenie i żucie działa na mózg i żołądek, dlatego zamiana soku pomarańczowego na pomarańczę może przynieść pozytywne skutki.

Pewnie jest to wiadome, ale napoje gazowane nie są dobrą przekąską lub zdrowym sposobem na orzeźwienie – nawet te mające zero kalorii nie są dobrym wyborem. Najlepsza jest zimna woda lub woda gazowana.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama