Reklama

6 jesiennych superpokarmów

Jesień to czas w którym nasz organizm przygotowuje się na zimę. Zbiera zapasy witamin i energię, aby przetrwać ten czas. Jesienią w sklepach możemy spotkać mnóstwo sezonowych składników, które pomogą nam w tym procesie. Nie omijaj ich, sięgaj po nie jak najczęściej. Twój organizm będzie ci wdzięczny.

Reklama

Gruszki

Czy kiedykolwiek jadłeś gotowane gruszki? Są pyszne. Zachwyci cię, to jak delikatny, słodki smak będzie rozpływał się w twoich ustach. Gruszki mają mnóstwo witaminy C i błonnika, Używaj do nich cynamonu, goździków i świeżego soku z mandarynek.

Oprócz oczywistego wykorzystania do deserów, możesz pokroić świeże gruszki do wykorzystania w jesiennych sałatkach owocowych, sałatkach z zielonymi liściastymi warzywami i ziarnami dyni, daniach z ryżu, czy gdzie tylko zechcesz.

Słodkie ziemniaki

Są tak samo  wszechstronnym składnikiem, jak ich polskie  odpowiedniki, ale z mniejszą ilością węglowodanów i większą zawartością błonnika w jednej porcji. Słodkie ziemniaki są naprawdę wszechstronne w wykorzystaniu, można je rozgnieść na gładkie puree, piec, gotować na parze, gotować w wodzie, lub wykorzystywać w każdy inny, dowolny sposób.

Klementynki

Klementynki przywołują w większości ludzi wspomnienie świąt. Po co jednak czekać do końcówki grudnia skoro świeże, soczyste mandarynki można znaleźć już w listopadzie i cieszyć się ich wspaniałym smakiem i aromatem.  Według badań przeprowadzonych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne, mandarynki oferują źródło błonnika i witaminy C.

Jest to smaczna i z pewnością zdrowa przekąska i alternatywa dla świątecznych słodkości.

Jarmuż

Być może nie jesteś dosyć przekonany do jarmuż, zimowego, zielonego warzywa jako super jedzenia. Zapewne wydaje ci się, że nie można zrobić z niego więcej niż chipsy z jarmużu (trzeba przyznać, że nie są zbyt smaczne  dla wszystkich). Z tego zielonego warzywa podobnego do brukselki i szpinaku, można zrobić naprawdę wiele.

Spróbuj tego bogatego w witaminę C warzywa i dodaj go do wegetariańskich zup, przystawek, zapiekanek. Zrób chipsy, a nawet koktajle. Plus jest taki, że otrzymasz dodatkową dawkę potasu i wapnia z jarmużu.

Żurawina

Listopad to oficjalny miesiąc  rozpoczęcia sezonu żurawiny! I nie należy rezerwować tych antyoksydacyjnych i bogatych w witaminę C jagód wyłącznie do mięs i sosów.

Dadaj żurawinę do śniadaniowych płatków owsianych, babeczek, dań z ryżu, ciastek, deserów pieczywa i sałatek z mieszanką orzechów. Te zdrowe, czerwone jagody można również połączyć z ochroną serca i zapobieganiem infekcji dróg moczowych.

Daktyle

Daktyle to prawdziwy rarytas wśród potraw na sezon zimowy. Gdy masz ochotę na coś słodkiego i jednocześnie zdrowego,  daktyle są na każde twoje wezwanie.

Suszone owoce są super bogate w błonnik (zwykły kubek oferuje 12-procent zalecanej dziennej wartości), daktyle są związane z obniżenia ciśnienia krwi w naturalny sposób. Dodatkowo, są doskonałą alternatywą dla naturalnie słodkich cukrów rafinowanych w babeczkach, ciasteczkach, pieczywie i ciastach.

Squash lub zwykła dynia

Następnym razem, kiedy kupisz dynię aby wyrzeźbić z niej oryginalny lampion pamiętaj, że dynia i squash mają doskonałe działanie dla ciebie, twojej skóry, włosów i paznokci.

A wszystko  dlatego, że niemal wszystkie odmiany dyni są bogate w beta-karoten. Dodatkowo można upiec z nich pyszną zapiekankę, zrobić kremowe puree, dodać do zup, sosów czy deserów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama