Reklama

10 korzyści zdrowotnych tofu

Wraz z rosnącą świadomością na temat negatywnych skutków otyłości i zwiększającym się zainteresowaniem zdrowym stylem życia tofu znalazło się w świetle reflektorów. Ten miękki produkt przypominający ser ma jednak długą historię, a jej początek znajduje się w Chinach prawie 2000 lat temu. Tofu powstaje w wyniku koagulacji mleka sojowego i ma formę miękkich, białych bloków. Ponieważ zawiera duże ilości białka, minerałów oraz wapnia stanowi świetną alternatywę dla mięsa i jest produktem idealnym dla wegan. Tofu stanowi bogate źródło korzystnych dla zdrowia minerałów, takich jak żelazo, miedź, magnez, mangan, fosfor oraz selen. Korzyści zdrowotne, jakie niesie dla zdrowia tofu są niezliczone. Nie tylko zapobiega chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy wysokie ciśnienie krwi, ale także pomaga przeciwdziałać niektórym typom raka, takim jak rak piersi czy rak prostaty. Dodatkowo, tofu wspomaga utratę zbędnych kilogramów i zapewnia młodo wyglądającą cerę oraz gęste włosy.

Pozytywnie wpływa na serce

Atak serca oraz choroby układu sercowo-naczyniowego to najczęstsze przyczyny śmierci w krajach rozwiniętych, a powodem tego są nasze niezdrowe przyzwyczajenia żywieniowe oparte głównie na jedzeniu przetworzonym. Regularne spożywanie tofu pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru oraz chorób serca, ponieważ obniża poziom szkodliwego cholesterolu, trójglicerydów oraz poziom LDL we krwi. Dodatkowo dzięki tofu poziom HDL, czyli „dobrego” cholesterolu wzrasta.

Kontroluje ciśnienie krwi

Bioaktywna glicyna oraz konglicynina obecne w sfermentowanym tofu działają jak naturalne przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne, redukując stany zapalne oraz zniszczenia naczyń krwionośnych, obniżając także podwyższone ciśnienie krwi i utrzymując nad nim kontrolę. Wprowadź tofu do swojej codziennej diety i chroń swoje serce przed szkodliwymi skutkami stanów zapalnych.

Pomaga zapobiegać rakowi

W ostatnich latach rak był jedną z głównych przyczyn śmierci na całym świecie. Tofu stanowi bogate źródło flawonoidów i izoflawonoidów, które pomagają zapobiegać wzrostowi komórek nowotworowych. Genisteina zwiększa aktywność białek, które opóźniają wzrost i namnażanie się komórek nowotworowych, co powstrzymuje rozrost guzów, zwłaszcza w przypadku raka piersi czy raka prostaty.

Zwalcza otyłość i wspomaga utratę zbędnych kilogramów

Charakteryzujące się niezwykle niską zawartością cholesterolu tofu to znakomity pokarm skutecznie wspomagający utratę wagi oraz zapobiegający otyłości. Peptydy obecne w sfermentowanym tofu zapobiegają przenikaniu oraz osadzaniu się pewnych kwasów tłuszczowych w komórkach, co wspomaga spalanie tłuszczu i kontroluje otyłość. Włącz ten niezwykły produkt do swojej diety, jeśli pragniesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Zapobiega cukrzycy typu 2

Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i kalorii tofu jest świetnym wyborem dla diabetyków. Odkryto, że produkty sojowe redukują insulinooporność, a spożycie co najmniej 200 gram tofu dziennie może znacznie zredukować ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Co więcej, wysoka zawartość białka i substancji odżywczych w tofu wspiera obniżanie i kontrolowanie poziomu cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę typu 2.

Opóźnia starzenie się skóry

Tofu korzystnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także na wygląd. Białko obecne w tofu poprawia elastyczność skóry i napina mięśnie twarzy, dzięki czemu skóra wygląda na młodą i jędrną. Tofu odżywia cerę, pomaga zatrzymać przedwczesne starzenie się skóry oraz pojawianie się zmarszczek. Zachowaj piękną i młodą cerę regularnie racząc się tofu.

Zapobiega zaburzeniom związanym z menopauzą

Menopauza to burzliwy czas dla kobiety. W okresie przed-menopauzalnym kobieta doświadcza zachwiania równowagi hormonalnej w zakresie estrogenu, co ma liczne skutki, takie jak skoki nastroju, zaburzenia snu, bóle głowy, uderzenia gorąca oraz zawroty głowy. Jednak flawonoidy i izoflawonoidy znajdujące się w tofu pomagają przywrócić właściwy poziom estrogenu w organizmie eliminując objawy towarzyszące menopauzie. Dzięki wysokiej zawartości wapnia tofu pomaga zapobiegać osteoporozie oraz erozji kości, które częściej występują u kobiet w czasie menopauzy.

Zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów

Tofu wzmacnia kości dzięki składnikom odżywczym, takich jak wapń i magnez. Obecne w tofu białko sojowe wspiera budowę kości u dzieci, zaś u dorosłych zapobiega erozji kości. Izoflawonoidy, które znajdują się w tofu pomagają zapobiegać reumatoidalnemu zapaleniu stawów oraz osteoporozie u kobiet w średnim wieku oraz u osób starszych. Włącz tofu do codziennej diety dzieci i osób starszych, aby mogli cieszyć się zdrowymi i silnymi kośćmi.

Wspomaga układ odpornościowy

Układ odpornościowy to naturalne mechanizmy ochronne organizmu zabezpieczające przed ciałami obcymi oraz chorobami, dlatego bardzo ważne jest, aby funkcjonował właściwie. Mimo iż liczne czynniki zewnętrzne mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, właściwe odżywianie jest tutaj kluczowe. Tofu to produkt stanowiący bogate źródło białka, substancji odżywczych, minerałów oraz przeciwutleniaczy, które poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.

Zapobiega wypadaniu włosów

Włos ludzki jest zbudowany głównie z białka, i to właśnie białko jest niezbędne, aby zapewnić zdrowe, piękne, lśniące, gęste włosy. Tofu, będące doskonałym źródłem białka i minerałów, takich jak selen, pomaga zapobiegać wypadaniu włosów i wspomaga ich wzrost. Włącz tofu do swojej diety, jeśli chcesz mieć piękna i bujną czuprynę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama