Reklama

Jak wybrać odpowiednie sztućce?

Mogłoby się wydawać, że sztućce to rzecz oczywista, o której nie trzeba długo myśleć. Ale tylko do czasu, gdy nie przyjdzie czas na zakup nowych.

Reklama

Designerskie gadżety i oryginalne elementy wyposażenia wnętrz to nie tylko meble i dekoracje. Zaniedbane ostatnio zestawy sztućców to wyrazisty element estetyczny każdej jadalni. To nie tylko ozdoba starannie przygotowanego świątecznego stołu. Pamiętaj, że komplet sztućców to nieodzowny element i podstawa codziennego spożywania posiłków. I nie należy lekceważyć długoterminowej inwestycji, jaką z pewnością są nowe sztućce.

Ilość

Sztućce można zakupić pojedynczo lub w postaci kompletnych zestawów. Pierwszy przypadek jest z pewnością znany każdemu, zwłaszcza w przypadku łyżeczek. Które przez przypadek często kończą w koszu na śmieci wraz z pustym opakowaniem po jogurcie. Jednak jeśli ktoś kupił sztućce kilkadziesiąt lat temu, trudno byłoby znaleźć w szufladzie pasujący do siebie zestaw. Największym zainteresowaniem cieszą się zestawy po 24 sztuki zawierające łyżki, widelce, noże i łyżeczki do kawy dla sześciu osób. Większe zestawy mają zwykle 30, 60 lub 72 sztuki. Są wśród nich również sztućce do serwowania i deserów, które można wykorzystać podczas uroczystości rodzinnych i licznych spotkań.

Prawdziwi smakosze i miłośnicy owoców morza czy fondue chętnie wybiorą również inne, wyjątkowe przybory. Noże do otwierania małży, te do mięsa kraba lub noże do ryb z zakrzywioną krawędzią i ostrzem na końcu.

Wyobraź sobie, że chcesz zaprosić przyjaciół lub rodzinę na uroczysty obiad. Czy wiesz, jak na pewno zaimponujesz swoim gościom? Estetyczną jadalnią, w której znajdują się czyste i nowe sztućce.

Decydujące przy doborze odpowiedniej ilości sztućców jest to, do czego zestaw jest przeznaczony. Inne ilości są kupowane dla restauracji lub hoteli i innych gospodarstw domowych. Generalnie możemy kierować się tak zwanym "praktycznym minimum". Oznacza to, że ogólne minimum to dwukrotność liczby właścicieli domów. W dzisiejszych czasach, gdy każda rodzina ma zmywarkę, mądrze jest mieć jej więcej w magazynie. Naczynia możemy przechowywać w zmywarce przez trzy dni, a sztućce w szufladzie stopniowo znikają.

Materiał

Pierwotnym materiałem na sztućce w dawnych czasach było oczywiście drewno. W przypadku niedostatecznej higieny, w szczelinach drewna pozostawały resztki jedzenia, które stanowiło źródło namnażania się bakterii. Na szczęście era aluminiowych sztućców również dawno minęła. Glin uwalniał się bowiem do żywności i był magazynowany w organizmie, co może mieć niekorzystne konsekwencje dla zdrowia ludzi.

Obecnie najpopularniejsze są zestawy ze stali nierdzewnej. Sprawdź jakość oferowanego towaru, przeczytaj opinie i zapytaj o producenta i skład materiału. Generalnie zalecana jest stal nierdzewna 18/10 lub 18/0. Liczby symbolizują stosunek chromu do cynku. Oznacza to, że do stopu żelaza z węglem dodaje się 18% chromu i 10% lub 0% niklu.

Zaletą wysokiej jakości sztućców ze stali nierdzewnej jest ich odporność na zarysowania, kwasy i korozję, duża wytrzymałość i twardość. Są łatwy w utrzymaniu i nie wpływają na smak potraw. Są higieniczne i neutralne. W przypadku modeli wysokiej jakości możesz również wybrać więcej wykończenia, takie jak polerowane, piaskowane lub piaskowane.

Nie lubisz, gdy sztućce chłodzą Cię w dłonie? Nie ma problemu! Sięgnij po modele z plastikowym lub drewnianym uchwytem. Należy jednak pamiętać, że ich żywotność jest krótsza w porównaniu do modeli metalowych. Ponadto resztki jedzenia mogą gromadzić się na granicy metalu a uchwytu.

Zestawy srebrne, posrebrzane lub pozłacane to wariant bardziej świąteczny i oczywiście droższy. Zwróć jednak uwagę na ich utrzymanie! Jeśli chcesz, aby sztućce starczyły Ci na co najmniej 10 lat, zamiast użycia zmywarki wybieraj mycie ręczne. Jest to ważne, ponieważ na miękkiej powierzchni mogą powstawać rysy. W źródłach podaje się, że żywotność posrebrzanych sztućców mytych w zmywarce szacowana jest na około 5 do 10 lat. Podczas gdy mytych ręcznie trwa do 15 lat.

Konserwacja i pielęgnacja sztućców ze stali nierdzewnej, posrebrzanych i srebrnych

⦁ Przed pierwszym użyciem zaleca się umyć sztućce w ciepłej wodzie bez agresywnego środka, a następnie wytrzeć do sucha miękką szmatką. Jeśli zamierzasz korzystać ze zmywarki, zawsze wypłucz sztućce przed użyciem. Poszczególne części należy ułożyć tak, aby ostrza noży były zawsze skierowane do góry, podobnie jak owalna część łyżek i zęby widelca.

⦁ Nie mieszaj różnych materiałów w jednym koszu, ponieważ istnieje ryzyko przenoszenia korozji. Należy oddzielić na przykład modele posrebrzane i ze stali nierdzewnej. Elementy posrebrzane nie powinny stykać się z aluminium, ponieważ może to spowodować ich uszkodzenie

⦁ Nigdy nie przechowuj sztućców w torebkach foliowych, które zatrzymują wilgoć!

⦁ Aby zapobiec czernieniu srebra, włóż do szuflady kredę.

⦁ Do mycia sztućców posrebrzanych, srebrnych i ze stali nierdzewnej nigdy nie używaj środków czyszczących zawierających chlor lub drobnych materiałów ściernych. Używaj tylko zwykłych detergentów i miękkiej gąbki.

⦁ W przypadku modeli posrebrzanych i srebrnych należy również unikać środków czyszczących na bazie kwasu cytrynowego. Maksymalna dopuszczalna temperatura wody w zmywarce to 45°C.

⦁ Sztućce ze stali nierdzewnej przechowuj w segregatorach plastikowych lub drewnianych. Srebrne i posrebrzane wkłady zasługują jednak na aksamitną wkładkę.

⦁ Czyściki srebra to pewny wybór.

⦁ Chcesz zwrócić sztućcom utracony połysk? Umieść folię aluminiową na dnie pojemnika, w którym czyścisz srebro. Włóż sztućce i posyp 2-3 łyżkami soli i zalej ciepłą wodą aż do całkowitego zanurzenia. Pozostaw na godzinę.

Sztućce dziecięce

Osobną kategorią są sztućce dziecięce. Główny nacisk kładzie się tutaj na bezpieczeństwo i zdrowie. Łyżki są szersze, czubki widelców są zaokrąglone, a noże nie są ostre. Dziecko najpierw zapoznaje się z łyżeczką, najczęściej podczas śniadania. Potem poznaje większą łyżkę do zupy, a na końcu widelec z nożem. W przypadku dzieci szczególnie ważne jest uwzględnienie pochodzenia sztućców oraz producenta. Poproś o certyfikację i dokładnie sprawdź jakość projektu.

Sprawdź jakość połączeń, szczególnie w przypadku modeli łączonych z metalu i tworzywa sztucznego. Zła jakość sztućców doprowadzi, w najlepszym przypadku, do ich złamania. W tym gorszym i poważniejszym urazie twojej latorośli. Pamiętaj, aby nie kupować zbyt małych sztućców z niskiej jakości plastiku. Nawet nie myśl o kupnie produktów z PVC, melaniny lub bisfenolu. Preferuj naturalne materiały.

Niezbędne jest również poszanowanie zdolności manualnych i dojrzałości potomstwa. Podany wiek na każdym opakowaniu może być również wskazówką. Nie martw się, na rynku jest z czego wybierać. Zestawy do jadalni dla dzieci są często efektownie zdobione, kolorowe i pokryte obrazkami zwierząt oraz innymi motywami z bajek. Wszystko po to, by nawet najmniejsi goście lubili z nimi jeść!

Końcowa rada

Istnieją dwie sprawdzone "domowe metody" przywracania połysku i usuwania zabrudzeń ze sztućców ze stali nierdzewnej. Pierwsza to gotowanie przez dziesięć minut w wodzie, w której wcześniej gotowano ziemniaki. Następnie należy natychmiast wysuszyć sztućce. Inną opcją jest krótka kąpiel w wodzie z odrobiną sody oczyszczonej i kilkoma paskami folii aluminiowej zaraz po której ponownie musi nastąpić natychmiastowe suszenie.

materiały promocyjne partnera

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama