Reklama

Woda ryżowa: Sekret lśniących włosów i pięknej cery Japonek

Już wieki temu udowodniono, że dary pochodzące od natury okazują się najlepszym pożywieniem i kosmetykiem. Czerpią z nich garściami także Japonki. Sekret ich lśniących, fantastycznie gładkich włosów tkwi w stosowaniu w pielęgnacji sfermentowanej wody ryżowej. Bogactwo zawartych w niej aminokwasów, witamin, selenu, magnezu, kwasu foliowego i inozytolu doskonale nawilża i odżywia włosy. Jak wodę ryżową wykorzystać w pielęgnacji włosów i cery? Poniżej kilka podpowiedzi.

Woda ryżowa: Bomba witaminowa

Woda, która pozostaje po gotowaniu lub płukaniu ryżu, to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów, które są niezbędne w prawidłowej pielęgnacji włosów i poprawiają ich wygląd. Najcenniejsze spośród nich są witamina E, witaminy z grupy B, cynk, selen, żelazo, magnez, potas, aminokwasy i inozytol. Ten ostatni jest kluczowy - odbudowuje zniszczoną strukturę włosów, poprawia ich elastyczność oraz chroni je przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Z kolei obecne w wodzie ryżowej proteiny regenerują włosy, nadają im blask i zwiększają ich objętość. Nawilżające właściwości posiada natomiast skrobia ryżowa. Dzięki cennemu składowi woda ryżowa działa lepiej niż drogie kosmetyki i fantastycznie pielęgnuje włosy. Jeśli jest nakładana regularnie, zapobiega wypadaniu czy rozdwajaniu się włosów, łupieżowi oraz odżywia skórę głowy.

Woda ryżowa: Jak przygotować płukankę do włosów?

By woda ryżowa okazała się prawdziwą bombą witaminową dla włosów, trzeba przygotować ją według oryginalnej receptury. Do sporządzenia płukanki potrzebna jest szklanka jaśminowego bądź białego kleistego ryżu, skórka z jednego grejpfruta, imbir pokrojony w plasterki oraz litr wody. Grejpfruta trzeba oczyścić sodą oczyszczoną, a następnie umyć i zetrzeć z niego skórkę. Do dużej miski należy wsypać ryż, dolać do niego odpowiednią ilość wody, a następnie wymieszać rękami, aby pozbyć się kurzu i brudu. Potem ryż trzeba odcedzić, a brudną wodę wylać. Dopiero w tym momencie do ryżu trzeba dolać litr czystej wody, następnie przez około piętnaście minut pocierać ziarnami, wykorzystując w tym celu dłonie, aby wydobyć z ryżu skrobię. Woda zyska w tym czasie biały kolor przypominający barwę mleka. Ryż trzeba odcedzić, a do wody dodać imbir oraz skórkę startą z grejpfruta i gotować ją na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie wodę należy przelać (razem ze składnikami) do szklanego słoika czy butelki. Musi zostać poddana procesowi fermentacji. Wymagany czas to siedem dni. Powinna być przechowywana w tym czasie w ciemnym miejscu, w którym panuje pokojowa temperatura. Po około siedmiu dniach trzeba wyjąć dodatki. 

Jak nakładać wodę ryżową na włosy?

Wodę ryżową wykorzystuje się w pielęgnacji włosów w formie płukanki bądź wcierki. Na umyte szamponem i wysuszone ręcznikiem włosy wodę ryżową aplikuje się atomizerem. Trzeba pozwolić jej działać przez co najmniej trzydzieści minut. Potem włosy należy spłukać pod prysznicem. Zabieg najlepiej powtarzać raz na dwa tygodnie, potem co dziesięć dni. W formie wcierki na włosy wodę ryżową można wykorzystywać kilka razy w tygodniu. Najlepiej przelać produkt do butelki z atomizerem i rozpylić na skórze głowy.

Woda ryżowa może być bazą toniku do cery i maseczki

Woda ryżowa może także stanowić bazę toniku przeznaczonego do oczyszczania cery. Wystarczy zamoczyć w płukance ryżowej wacik kosmetyczny i dwa razy dziennie dokładnie nawilżyć nim twarz. Na koniec po upływie ok. dziesięciu minut zmyć twarz zwykłą wodą z kranu. Tonik skutecznie rozjaśnia skórę, łagodzi podrażnienia skóry i wspiera walkę z trądzikiem. 

Wodę ryżową można wykorzystać także w pielęgnacji cery i przygotować na jej bazie maseczkę. Wystarczy połączyć dwie łyżki stołowe mąki z ciecierzycy z jedną łyżeczką miodu oraz wody ryżowej. Miksturę trzeba nałożyć twarz. Dzięki niej cera odzyska blask, a ślady po trądziku i zaczerwienienia staną się mniej widoczne.


Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama