Reklama

Domowe sposoby na pozbycie się siwych włosów

Siwe włosy to normalna oznaka starzenia się i około 50. roku życia ma je połowa ludzi. Siwizna jednak wielu z nas przeszkadza, zwłaszcza kobietom. Na szczęście znamy kilka niezwykłych, bezpiecznych i łatwych do wykonania sposobów na pozbycie się jej. Włosy białe, srebrne i w kolorze zmieszanych ze sobą soli i pieprzu, nie będą dłużej nam spędzać snu z powiek.

Reklama

Zauważono, że mieszkańcy Kaukazu siwieją w najmłodszym wieku ze wszystkich grup etnicznych. Najpóźniej siwieją Afroamerykanie.

Dużą rolę w siwieniu włosów może odgrywać palenie tytoniu, gdyż wpływa on na utratę naturalnego pigmentu włosów, melaniny. Melanina zabarwia nie tylko włosy; nadaje również kolor skórze i tęczówce oka.

Na szczęście istnieją dwa wspaniałe sposoby na to, by pozbyć się siwych włosów. Pierwsza metoda polega na stosowaniu pasty z obierek ziemniaków.

Wykonanie:

Obierz 5 – 6 średniej wielkości ziemniaków, najlepiej organicznych i umieść obierki w rondelku, dodając dwie szklanki wody.

Doprowadź wodę z obierkami do wrzenia, a następnie gotuj przez 15 – 20 minut.

Zdejmij rondelek z kuchenki i wystudź mieszankę. Użyj sitka do przecedzenia wody do miski. Wyrzuć obierki.

Przechowuj otrzymany roztwór w szczelnie zamkniętej butelce. Dla uzyskania pięknego zapachu można dodać kilka kropli olejku eterycznego, na przykład rozmarynowego lub lawendowego.

Umyj włosy jak zwykle szamponem i nałóż na nie odżywkę. Siwe włosy potrzebują dodatkowej pielęgnacji i nawilżenia, ponieważ mają często tendencję do wysuszania się.

Roztwór uzyskany z wody i obierek od ziemniaków nakładaj na włosy, delikatnie je masując. Nie spłukuj. Wysusz i ułóż jak zwykle.

Taki zabieg powtarzaj codziennie lub co najmniej 2 – 3 razy w tygodniu przez dwa miesiące lub dłużej. Pierwsze efekty można zauważyć już po kilku zastosowaniach, więc bądź cierpliwa!

Przed nami drugi sposób na zmianę koloru siwych włosów, który opiera się na działaniu mieszanki z miodu i czosnku. Będzie działać na nasze włosy od środka.

Potrzebne składniki:

3 obrane ząbki czosnku organicznego,

1 kg organicznego miodu

4 organiczne cytryny (nieobrane)

200 ml organicznego oleju z nasion lnu.

Wykonanie:

Pokrój czosnek i cytryny i wrzuć je do miski.

Dodaj miód i olej z nasion lnu,

Dokładnie wymieszaj składniki.

Przechowuj roztwór w szklanym słoiku w lodówce.

Użycie:

Jedz dwa razy dziennie przed posiłkiem 2 łyżki mieszanki miodowo – czosnkowej.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama