Reklama

Jak łączyć wina z potrawami?

Dobór odpowiedniego rodzaju wina do potrawy może przysporzyć nie lada kłopotu, szczególnie osobie, która nie ma pojęcia o podstawowych zasadach łączenia win z potrawami. Kultura picia wina jest bardzo bogata i urozmaicona. Odpowiedni dobór wina nie tylko świadczy o naszej znajomości zasad sarvoir vivre i sztuki kulinarnej, ale przede wszystkim pozwala nam dokładnie poczuć smak potraw i lepiej je strawić. Poniżej znajdziesz najważniejsze zasady łączenia wina z potrawami i przekąskami. Z pewnością przydadzą się, gdy będziesz organizować przyjęcie lub podczas wizyty w restauracji.

Reklama

Białe wina

Wina białe zazwyczaj podawane są jako aperitify (przed posiłkiem) ze względu na fakt, że są lekkie. Doskonale nadają się również do białych mięs, warzyw i deserów. W zależności od rodzaju białego wina, serwuje się go do różnych potraw.

Białe wina wytrawne

Białe wytrawne i kwaskowate wina serwuje się jako aperitify, czyli przed posiłkiem, ale nie tylko. Białe wytrawne wino podaje się również do białych mięs, wędlin, warzyw, ryb i delikatnych serów.

Białe wina półwytrawne

Półwytrawne białe wina należy podawać do białego mięsa, cielęciny, drobiu, ryb, makaronów, a także pasztetów i grzybów. Ten rodzaj wina doskonale nadaje się również do ryżu, gdyż nie jest zbyt kwaśne i eksponuje delikatny smak ryżu.

Białe wina półsłodkie i słodkie

Słodkie i półsłodkie białe wina powinno łączyć się z deserami. Słodkie wina należy serwować do deserów, które nie zawierają dużej ilości cukru - bardziej kwaskowatych. Natomiast półsłodkie do deserów wyrazistych w smaku i słodkich.

Białe wina najlepiej podawać w kieliszkach o prostych ściankach, które lekko zwężają się ku dołowi. Temperatura białego wina powinna wynosić około ośmiu stopni Celsjusza. Jeżeli temperatura wina będzie wyższa, może utracić ono świeżość.

Wina różowe

Wina różowe to zdecydowanie mniej popularny rodzaj wina niż czerwone lub białe, choć obecnie przeżywa swoje pięć minut. Różowe wina doskonale sprawdzą się na przyjęciach i imprezach, gdy potrzebujemy przyjemnego orzeźwienia.

Różowe wino jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju przekąsek – sałatek, koreczków czy wędlin. Sprawdzi się również jako dodatek do włoskich dań.

Wytrawne wino różowe

Wytrawne różowe wino zdecydowanie pasuje do sałatek, lekkich kanapek, ryb z grilla, pieczonej cielęciny, tortilli, zapiekanek oraz pizzy z lekkimi składnikami.

Słodsze wina różowe

Nieco słodsze różowe wina doskonale sprawdzą się w duecie ze słonymi i pikantnymi przekąskami, np. paluszkami, orzeszkami, chipsami, ale także ze słodkimi lodami. W zależności od naszego gustu możemy je również podawać z pikantnymi potrawami.

Wina różowe powinny być dobrze schłodzone i serwowane w kieliszkach o węższej czaszy. Taki kieliszek pozwoli na dłużej utrzymać niską temperaturę wina, jednocześnie pozwalając na uwolnienie bogatego aromatu różowego wina.

Wina czerwone

Wino czerwone to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj wina. Najlepiej komponuje się z potrawami o wyrazistym smaku i aromacie. Warto jednak pamiętać, że wino czerwone charakteryzuje się różnymi poziomami intensywności. Sprawdźmy, do czego podawać konkretne rodzaje czerwonego wina.

Lekkie wina czerwone

To zazwyczaj młode wina o lekko owocowym smaku, które podaje się jako aperitif, ale także jako dodatek do lekkich mięs, wędlin, pikantnych dań z drobiu, serów, pizzy czy bigosu. Temperatura tego rodzaju wina powinna wynosić 12 stopni Celsjusza. Lekkie wina czerwone należy serwować w prostych, zwężających się ku górze kieliszkach.

Dojrzałe wina czerwone

Aromatyczne i dojrzałe wina czerwone od lat podaje się do czerwonych, krwistych mięs oraz dziczyzny. To dlatego, że ten rodzaj wina najlepiej trawi ciężkie mięso. Dojrzałe czerwone wina doskonale pasują również do fermentowanych serów i staropolskich potraw.

Wytrawne czerwone wina powinny być podawane w temperaturze od 15 do 18 stopni Celsjusza w wysokich kieliszkach z szeroką czaszą, która zwęża się ku górze.

Słodkie wina czerwone

Czerwone wina słodkie z reguły podaje się do deserów, choć pasują również do serów i pikantnych przekąsek. Powinny być schłodzone do temperatury ośmiu stopni Celsjusza i podawane w kieliszkach z szeroką czaszą, zwężającą się ku górze.

Wina musujące

Wina musujące zalicza się do grupy klasycznych aperitifów. To jedyny rodzaj wina, które śmiało można łączyć z różnymi potrawami i deserami. Ich specyficzny smak sprawia, że doskonale eksponują każdy smak. Należy je podawać w smukłych kieliszkach na wysokiej nóżce, które pozwolą zachować odpowiednią konsystencję wina i delektować się jego zapachem.

Wino musujące powinno być dobrze schłodzone. Jego temperatura nie powinna jednak spaść poniżej sześciu stopni Celsjusza. Do schłodzenia wina najlepiej wykorzystać kubełek wypełniony lodem, w którym należy schładzać wino przez około 20 minut.

Jak serwować wino?

Wino to wyjątkowy trunek, który powinien być serwowany z klasą i elegancją. Warto znać kilka najważniejszych zasad podawania wina:

1. Wszystkie rodzaje wina należy serwować w przezroczystych kieliszkach z białego, gładkiego szkła.

2. Wino powinno być podawane w odpowiedniej temperaturze. Wina młodsze należy pić chłodniejsze, natomiast wina dojrzałe cieplejsze.

3. Nie należy podawać wina do potraw, w których znajduje się duża ilość octu.

4. Wino białe z reguły powinno być podawane przed czerwonym, wina lżejsze przed cięższymi, młodsze przed starszymi, a wytrawne przed słodkimi.

5. Wino nie może zdominować smaku potrawy. Jego zadaniem jest wyeksponować i wzbogacić jej smak.

6. Żadnego rodzaju wina nie należy schładzać w zamrażalniku.

Mimo wciąż obowiązujących zasad łączenia win z potrawami, warto eksperymentować w tej kwestii. Jeśli smakuje nam białe wino z czerwonym mięsem, dlaczego mielibyśmy odmawiać sobie tej przyjemności? Przecież powstają coraz to ciekawsze i urozmaicone potrawy, do których możemy dobierać wino według własnych gustów smakowych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama