Reklama

Wielkanoc 2021: Jak upiec baranka wielkanocnego?

Baranek wielkanocny to - oczywiście obok kolorowych pisanek - kluczowy symbol Świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Dziś zwykle do koszyczka wkłada się takiego gotowego; zakupionego w sklepie. Jednak jeszcze nie tak dawno był on przygotowywany samodzielnie w domu; najczęściej przez nasze mamy i babcie. Warto wrócić do tej pięknej tradycji i wyczarować pięknego baranka wielkanocnego w domu. Poniżej można znaleźć wszystkie potrzebne wskazówki.

Reklama

Jak wyczarować baranka wielkanocnego w domu?

Jeszcze nie tak dawno wszystkie smakołyki, które były wkładane i święcone w Wielką Sobotę w kościołach, były przygotowywane samodzielnie w domu. Ta zasada dotyczyła nie tylko kolorowych pisanek, ale także wielkanocnej baby czy okazałego baranka. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest to zadanie trudne do wykonania, to przy odpowiednich chęciach i dobrej recepturze, tak naprawdę okazuje się całkiem przyjemne i wcale nie zajmuje bardzo dużo czasu. 


Pieczesz wielkanocnego baranka? Drożdże to podstawa!

Baranka wielkanocnego najlepiej przygotować na bazie ciasta drożdżowego. Poza wspomnianymi drożdżami (na jednego baranka potrzeba ich ok. 30 g) konieczny jest zakup takich składników jak mąka pszenna (500 g), sól (1/2 łyżeczki), starta skórka z cytryny (1/2 łyżeczki), mleko (250 ml), żółtka (4), masło (120 g), cukier, (100 g), grubo posiekane migdały (60 g), roztopione masło oraz oczywiście odpowiednio sprofilowana foremka na baranka.


Baranek wielkanocny pieczony w domu? Liczy się kolejność działań!


Przygotowanie wielkanocnego baranka wymaga zastosowania odpowiedniej kolejności działań. W dużej misce należy wymieszać mąkę, sól, startą skórę cytrynową i cukier. W międzyczasie należy podgrzać też mleko, żeby miało odpowiednią temperaturę. Następnie w zarabianym cieście trzeba zrobić wgłębienie, do którego należy wlać połowę podgrzanego mleka, dodać drożdże i zmieszać, aż do rozpuszczenia, a następnie umieścić kawałki masła (miękkiego) wokół zagłębienia. Całość trzeba odstawić na ok. 10-15 minut, aż drożdże w mleku zaczną się pienić. W tym samym czasie należy wymieszać żółtka z pozostałą ilością mleka. 

Kiedy drożdże zaczną się pienić, trzeba dodać do nich mieszankę jajeczno-mleczną. Wszystkie składniki ciasta należy starannie wymieszać, a następnie zagnieść rękoma w misce, a potem wyłożyć ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Następnie miskę, w której było ciasto wyrabiane, należy starannie oczyścić, po czym natłuścić ją oliwą i ponownie umieść w niej wyrobione ciasto. Zakryć czystą ściereczką lub gazą i pozostawić w temperaturze pokojowej -  najlepiej do momentu, aż podwoi swoją objętość, co powinno zająć ok. 60 minut. Ostatni element związany z przygotowaniem ciasta to dodanie migdałów.  

Przy pieczeniu baranka ważne jest natłuszczenie formy

Kolejny krok to rozgrzanie piekarnika do około 180 stopni Celsjusza oraz przygotowanie foremki do wypieku baranka. Trzeba natłuścić ją oliwą bądź masłem, a następnie rozprowadzić w niej ciasto. Wierzch ciasta należy posmarować roztopionym masłem. Następnie odczekać kolejne 30-45 minut i umieścić foremkę w piekarniku. Aby uzyskać jak najlepszy efekt, po upływie około 30 minut należy obrócić formę na drugą stronę i piec baranka wielkanocnego przez kolejne 15 minut. W tym momencie można ostrożnie podnieść górną część formy, by sprawdzić, jak się piecze. Jeśli baranek pięknie wyrósł, ale jest zbyt blady, trzeba zdjąć górę formy. Kiedy baranek wielkanocny będzie dobrze wypieczony, można wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić i wyjąć z formy. Ostatni akcent polega na dekoracji baranka cukrem pudrem i świątecznymi elementami np. barwinkiem bądź czerwoną chorągiewką. Smacznego oraz... Wesołego Alleluja!

Planuj zakupy i znajdź najnowsze promocje w sklepach z ding.pl.




INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama