Reklama

Jak zrobić naturalnie barwione jajka wielkanocne?

Możesz przygotować koszyk pełen świątecznych pisanek używając tylko kolorów natury. Jak? Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz w spiżarni albo na półce kuchennej, czyli czerwoną kapustę, łupiny z cebuli, czerwone buraki i kurkumę. Tak zabarwione pisanki można spokojnie spożywać bez obaw w przeciwieństwie do jaj malowanych chemicznymi środkami. Dzięki barwnikom roślinnym nie otrzymasz natychmiastowych efektów, ale za to będziesz mieć pewność, że będą bezpieczne dla zdrowia.

Reklama

Potrzebujesz: 12 ugotowanych na twardo jaj.

Barwnik niebieski:

2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty

2 szklanki wody

2 łyżki octu

Barwnik pomarańczowy

2 szklanki łupin z cebuli

2 szklanki wody

2 łyżki octu

Barwnik czerwony

2 szklanki startych czerwonych buraków

2 szklanki wody

2 łyżki octu

Barwnik żółty

1 łyżka kurkumy

2 szklanki wody

2 łyżki octu

opcjonalnie: olej kokosowy lub oliwa z oliwek

Do przygotowania każdego koloru będzie potrzebny oddzielny, średniej wielkości garnek. Dodaj materiał barwiący i wodę do rondelka, i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu od 15 minut do godziny. Im dłużej gotuje się barwnik tym staje się ciemniejszy. Po tym czasie zdejmij z ognia i odcedź barwnik przez sitko. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj ocet. Przelej barwniki do słoików. W każdym słoiku umieść po trzy jajka. Zakręć słoiki i wstaw do lodówki, najlepiej na 12 godzin. Im dłużej jajka będą zanurzone w barwniku tym kolor będzie bardziej intensywny. Wyjmij jajka. Po wyschnięciu możesz wetrzeć w skorupkę odrobinę oleju, aby nadać pisankom połysk.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama