Reklama

Jak zapobiec kulinarnym wpadkom w Wielkanoc?

Istnieją liczne tradycje, które są pielęgnowane od pokoleń. Nie da się ukryć, że znaczna część obchodów świąt wielkanocnych skupia się wokół stołu. Przy nim raczymy się rarytasami ze święconki, dzielimy jajkiem i spotykamy z bliskimi, ciesząc się wzajemnym towarzystwem w niespiesznej atmosferze. Brzmi jak sielanka? Każdy, kto choć raz organizował świąteczne spotkanie, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że kulisy bywają znacznie bardziej chaotyczne i nerwowe. Wtedy już tylko krok do katastrofy, która jest w stanie zniweczyć kulinarne wysiłki. Sprawdź, jak uniknąć wpadki i jak poradzić sobie z podbramkowymi sytuacjami w kuchni.

Instrukcja obsługi jajka

Na co dzień także spożywamy je chętnie, ale Wielkanoc to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników jajecznych dań. Podawać je można na niezliczoną ilość sposobów, ale przed kulinarnymi eksperymentami należy opanować podstawy związane z obróbką jajek. Szczególnie mocny akcent należy położyć na tym, jak gotować jajka na twardo i w jakim charakterze je wykorzystać.

Reklama

  • Chcąc przygotować pisanki, kluczowe staje się zachowanie skorupki w całości. Aby nie pękała podczas gotowania, a białko pozostawało na swoim miejscu, do wody wlej odrobinę octu. Wcześniej podstawę jajka nakłuj ostrożnie igłą.
  • W przypadku jajek z majonezem albo faszerowanych liczy się nie tylko smak, ale i wygląd. Po ugotowaniu wokół żółtka pojawiła się ciemna, mało apetyczna obwódka? To nie problem jajka, ale niedbalstwa szefa kuchni. Jest wynikiem zbyt długiego gotowania jajek - nie powinny spędzać we wrzątku więcej niż 10 minut.

Wielkanocny żurek bez zarzutu

Oto król świątecznego obiadu. Żurek przyrządzany na zakwasie cechuje się wyrazistym smakiem i jest jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych. Choć powinien być kwaśny, przesada w tej kwestii nie jest wskazana. Przyczyną zazwyczaj jest użycie produktów niskiej jakości lub nieprawidłowych proporcji składników. Na 1,5 litra wywaru powinniśmy dodać maksymalnie 0,5 litra zakwasu na żurek. Zatem, co zrobić, gdy wielkanocny żurek jest za kwaśny?

Śmietana: Znajduje się w większości kuchni, więc warto po nią sięgnąć w pierwszym odruchu. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że może wpłynąć na konsystencję oraz walory smakowe zupy. Nie będzie ona już nadmiernie kwaśna, ale śmietana może zdominować także pozostałe nuty smakowe.

Cukier: W jego przypadku umiar przede wszystkim. Nie chcesz przecież zamienić pierwszego dania obiadowego w deser. Na duży garnek żurku wystarczy dodać pół łyżeczki.

Soda oczyszczona: Doskonale sprawdza się jako neutralizator kwaśnego smaku. Wystarczy szczypta lud dwie, by uratować garnek z zupą.

Jak przygotować chleb do żurku?

Żur podawany w chlebie prezentuje się zjawiskowo, jednak użycie takiego "naczynia" wymaga odpowiedniego przygotowania. Wlanie zupy do bochenka prosto z piekarni skutkowałoby szybkim przeciekaniem, a co za tym idzie - powodzią na stole i zrujnowanymi: obrusem, serwetkami oraz odświętną garderobą. O czym trzeba pamiętać?

  • Będąc w piekarni, wybieraj nieduże i okrągłe bochenki.
  • Z każdego egzemplarza odetnij wierzch przy pomocy ostrego noża. Nie wyrzucaj! Wykorzystasz go jako pokrywkę do gotowej potrawy.
  • Wydrąż ze środka miąższ.
  • Rozbij jajko, oddzielając białko od żółtka.
  • Samym białkiem wysmaruj wnętrze każdego chlebka. Silikonowy pędzelek będzie bardzo pomocny!
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez 10 minut.
  • Pieczywo będzie zarumienione, chrupiące i trwałe. Do każdego chlebka wlej porcję zupy, przykryj odciętym wcześniej wierzchem i podawaj. Domownicy i goście zaniemówią z wrażenia!

Zobacz też: Jak zrobić palmę wielkanocną?

Sernikowe problemy

Sernik to ciasto, które w różnych wydaniach towarzyszy nam przy największych uroczystościach. Wielkanoc nie jest w tej dziedzinie wyjątkiem. Planujesz przyrządzić sernik na kruchym spodzie, a może z karmelową polewą? Niezależnie od przepisu, zapoznaj się z uniwersalnymi zasadami, dzięki którym zrobienie sernika pójdzie jak po maśle.

Wybieraj ser półtłusty lub tłusty. Najlepiej zemleć go samodzielnie dwa lub trzy razy. Dzięki temu wyeliminujesz grudki - masa będzie aksamitna i delikatna.

Kupując twaróg w wiaderku, wybieraj produkty najlepszej jakości. Zdawanie się w tej dziedzinie wyłącznie na przypadek, może skutkować wodnistym i niesmacznym wypiekiem. Jeśli masa wyszła zbyt rzadka, uratujesz ją mąką ziemniaczaną.

Sernik piecz w kąpieli wodnej. Manewr sprowadza się do umieszczenia na najniższym poziomie pieca naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą. Para wodna sprawia, że sernik nie wysycha i nie pęka.

Dlaczego sernik opada?

Jest dość ciężkim wypiekiem, więc zawsze odrobinę opada. Grunt to wiedzieć, jak minimalizować zjawisko. Przede wszystkim ciasta nie można narażać na gwałtowne wahania temperatury. Przezorni szefowie kuchni zostawiają go w piecu do momentu, aż całkowicie wystygnie. Dzięki powolnemu i stopniowemu studzeniu sernik zachowuje swój apetyczny kształt i puszystość. Niecierpliwość i pośpiech przy tym deserze nie popłacają!

Sposoby na przypalony garnek

W ferworze przedświątecznych przygotowań łatwo o chwilę nieuwagi, która skutkować będzie przypaleniem jedzenia w rondlu, brytfannie czy na patelni. Mimo że w pierwszym odruchu możemy chcieć od razu spisać naczynie na straty i wymienić je na nowe, nie warto narażać się na dodatkowe koszty i bieganinę do sklepu. Jak wyczyścić przypalony garnek?

Wykorzystaj to, co masz pod ręką. Na przypaloną powierzchnię wysyp łyżkę sody oczyszczonej, soli kuchennej i kwasku cytrynowego, następnie zalej wodą i wymieszaj. Postaw na kuchence, doprowadź do wrzenia i gotuj przez pół godziny. Poczekaj, aż płyn będzie chłodny, wylej, a resztę zabrudzeń usuń przy pomocy gąbki.

Zerknij do łazienki. Tam również znajdziesz produkty, które pomogą usunąć spaleniznę z garnka. Wlej do niego wodę oraz płyn do płukania tkanin lub wsyp proszek do prania. Odstaw na co najmniej godzinę. W przypadku bardziej uporczywych zabrudzeń konieczne może być pozostawienie detergentu nawet na całą noc. 

Polecamy:

Jak upiec dobry sernik? Triki przy pieczeniu sernika, które musisz znać

Mazurek wielkanocny: Prosty i sprawdzony przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | przygotowania do świąt | potrawy wielkanocne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama