Reklama

Jak przygotować walentynkowy sernik?

Nie masz pomysłu na walentynki? Skorzystaj z naszej porady. Możesz przygotować pyszny, tradycyjny sernik w pięknym czerwonym kolorze. Walentynkowy przepis na czerwony sernik będzie idealny na romantyczny wieczór we dwoje.

Reklama

Składniki: 45 dag mlecznej czekolady, ½ kostki masła 25 dag ciastek lub wafelków czekoladowych, 1 szklanka groszku czekoladowego, 1 szklanka migdałów, ½ szklanki brązowego cukru, ½ roztopionego masła, 22 dag serka śmietankowego, 22 dag śmietany, 1/3 szklanki cukru pudru, 1/3 szklanki maślanki, 2 łyżki czerwonego barwnika do żywności, 4 jajka, 2 żółtka bita śmietana (opcjonalnie), owoce (opcjonalnie). 

W rondelku rozpuść czekoladę i ½ kostki masła. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Przelej masę do miski i odstaw do ostygnięcia. 


Ciasteczka, groszek czekoladowy, migdały i brązowy cukier umieść w malakserze i zmiel na drobno. Dodaj ½ szklanki roztopionego masła. Wymieszaj dokładnie. Przełóż ciasto do tortownicy. Do schłodzonej czekolady dodaj ser, śmietanę, cukier, maślankę, barwnik spożywczy i zmiksuj na gładką masę. Dodaj 4 jajka i 2 żółtka. Ubijaj dalej. 

Wylej masę na czekoladowy spód. Piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 176 stopni. Po wyjęciu z pieca odczekaj kilka godzin, aż sernik wystygnie. Ciasto możesz ozdobić owocami lub bitą śmietaną.


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama