Reklama

Jak zrobić maseczkę wygładzającą skórę z czekolady?

Czekolada powstaje z ziaren kakaowca, rosnącego w centralnej i południowej Ameryce oraz częściowo w Azji. Ziarna są opiekane i miażdżone na pastę. Masło kakaowe powstaje po odciągnięciu tłuszczu z wyciśniętej masy. Masło to używane jest w kosmetyce. Pozostała pasta, nazywana czekoladowym likierem jest gorzka i stosowana do wypieków. Poznaj moc i niesamowite działanie czekolady przygotowując maseczkę i peeling do ciała.

Reklama

Czekolada zawiera flawonoidy i polifenole, antyoksydanty chroniące skórę i redukujące linie i zmarszczki na skórze. Ciemna czekolada niesie ze sobą także mnóstwo zdrowotnych korzyści. Czekolada bogata jest magnez i inne składniki. Warto dodać ją do swojej diety, lecz aby przynosiła więcej korzyści niż dodatkowych centymetrów, upewnij się, czy czekolada zawiera więcej niż 70% kakao.

Maseczka z ciemnej czekolady

W małej miseczce zmieszaj składniki z której powstanie maseczka. Do 1/8 szklanki miodu, dodaj od 3-5 rozpuszczonych kostek ciemnej czekolady. Dołóż 2 łyżeczki zmielonych płatków owsianych i 1 łyżkę jogurtu naturalnego typu greckiego. Zamieszaj do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Wmasuj maseczkę w skórę twarzy delikatnymi okrągłymi ruchami. Pozostaw na twarzy na 15 minut po czym spłucz ciepłą wodą.

Peeling z czekolady do ciała

Przygotuj wspaniały czekoladowy peeling do ciała. Połącz ze sobą ½ szklanki brązowego cukru, 3-5 roztopionych kostek czekolady z ¼ szklanki oliwy z oliwek. Zmieszaj składniki peelingu na gładką jednolitą pastę. Masuj delikatnie skórę, usuwając martwy naskórek. Zwróć szczególną uwagę na okolicę kolan, kostek i łokci. Zmyj peeling ze skóry ciepłą wodą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama