Reklama

Sposoby na błyszczące sztućce i kieliszki

Specjalne okazje, takie jak świąteczna kolacja czy inna rodzinna uroczystość wiążą się ze szczególnymi przygotowaniami. Jak nigdy dbamy wtedy o odpowiedni wystrój stołu. Niestety nawet najefektowniejsze dekoracje i nienaganne nakrycie mogą zepsuć zaśniedziałe sztućce czy szklane kieliszki z białym nalotem. Podpowiadamy, jak sprawić, by nawet od lat używana zastawa odzyskała dawny blask.

Sposób na zaśniedziałe sztućce

Sztućce srebrne i platerowane (pokryte cienką warstwą srebra) dość szybko pokrywają się nieestetycznym ciemnym nalotem. Najlepiej czyścić je za pomocą folii aluminiowej i roztworu soli. Szklane naczynie należy dokładnie wyłożyć folią aluminiową (tak by znajdowała się także po bokach) i umieścić w nim zaśniedziałe sztućce. Następnie do naczynia trzeba wlać roztwór soli (4 łyżki soli wystarczy rozmieszać w szklance wrzącej wody) i pozostawić w nim sztućce do momentu, aż nie zostaną całkiem wyczyszczone.

Sztućce ze stali nierdzewnej odzyskają blask, jeśli umieścimy je w gotującym się roztworze octu (10 łyżek octu na litr wody) na 20 minut. Rdzawych plam pozbędziemy się z kolei za pomocą pasty przygotowanej z kwasku cytrynowego i wody – wystarczy je wyszorować miękką ściereczką. Jeśli sztućce nie pokryły się osadem, a jedynie utraciły blask, po umyciu można je wypolerować przy użyciu odrobiny oliwy.

Jak sprawić, by szklane naczynia błyszczały?

Szklane naczynia odbarwione przez kawę czy herbatę z łatwością wyczyścimy i nabłyszczymy za pomocą kwasku cytrynowego. 2 łyżeczki wystarczy rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. W tak przygotowanym roztworze trzeba namoczyć gąbkę i dokładnie umyć naczynia. Jeśli na szklankach i kieliszkach pojawił się biały nalot, niezbędny będzie ocet. W przypadku niewielkiej warstwy osadu ocet wystarczy zmieszać z ciepłą wodą w proporcji 1:1 i nasączoną gąbką umyć naczynia. Jeśli osad nie znika, do dużej miski należy wlać ocet i zanurzyć w nim zmatowione naczynia nawet na 24 godziny. Po tym zabiegu trzeba dokładnie umyć szkło i zostawić do wysuszenia lub wypolerować ściereczką z mikrofibry. Innym sposobem jest dokładne mycie naczyń za pomocą pasty do zębów, która sprawnie usunie wszelkie osady i sprawi, że szklanki i kieliszki staną się błyszczące.

Jak myć naczynia w zmywarce, by nie powstał na nich biały osad?

Biały osad na szklanych naczyniach to częsty skutek uboczny korzystania ze zmywarki. Już po kilku miesiącach, a nawet tygodniach szklanki, miski i kieliszki mogą stać się bardziej matowe. Winowajcą jest najczęściej twarda woda, która sprawia, że na naczyniach tworzy się osad. W pierwszej kolejności należy wyczyścić filtr zmywarki (można go wyjąć z łatwością, odkręcając okrągły kurek na dnie zmywarki). Raz na miesiąc urządzenie należy też umyć, nie wkładając do niego żadnych naczyń (wystarczy uruchomić program z najwyższą temperaturą mycia).

Po tym zabiegu do zmywarki możemy włożyć wszystkie szklane naczynia pokryte osadem. Do pojemnika na tabletkę trzeba wsypać 3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego, a na dolnej szufladzie urządzenia umieścić miskę wypełnioną szklanką octu. Na górnej półce warto z kolei ułożyć kilka plasterków cytryny pozbawionych pestek. Zmywarkę można już uruchomić, włączając standardowy program. Naczynia staną się błyszczące i pachnące. Jeśli nalotu było dużo, zabieg trzeba będzie powtórzyć, by osiągnąć pożądany rezultat.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama