Reklama

Pokarmy, które też możesz mrozić, a może o tym nie wiesz

Są pokarmy, co do których wszyscy jesteśmy w stu procentach pewni, że możemy je mrozić. Kupiłaś za dużo mięsa? Nie ma problemu. Nadmiar możesz wsadzić do zamrażarki. Istnieje jednak cała lista produktów, z którymi możesz postąpić w taki sam sposób, zamiast pozwolić, żeby się popsuły i zmarnowały.

Reklama

Gotowany makaron

Wszyscy wiemy, jak łatwo można przygotować makaron. Co jednak zrobić z jego nadmiarem? Makaron nadaje się do mrożenia, jeśli jest ugotowany al dente. Dodając do niego odrobinę oliwy sprawisz, że po rozmrożeniu nie będzie posklejany.

Zielona sałata

Sałata to produkt, który dosyć szybko psuje się, ale zawsze możesz ją zamrozić. Co prawda, nie będzie smakowała tak jak świeża, ale się nie zmarnuje. Liście sałaty należy zamrażać w małych porcjach i używać ich do koktajli. Pamiętaj, żeby ich nie rozmrażać, tylko od razu po wyjęciu z lodówki wsadzić do blendera.

Awokado

Kiedy awokado jest dojrzałe, a nie masz ochoty na guacamole, możesz je zamrozić. Wystarczy je przekroić, usunąć pestkę, obrać ze skóry i skropić sokiem z cytryny, który zapobiegnie brązowieniu. Awokado najlepiej mrozić w plastikowych woreczkach.

Chipsy

Kiedy ostatnio sprawdzałaś datę przydatności do spożycia na paczce chipsów? Jeśli to zrobisz, możesz być zaskoczona tym, że nie są tak trwałym produktem, jak się wydaje. Zamiast wyrzucić do kosza, możesz zamrozić chipsy, których data ważności niebezpiecznie zbliża się do granicy. Jeśli masz otwartą paczkę, przesyp zawartość do foliowego worka i szczelnie zamknij.

Brązowy cukier

Brązowy cukier dosyć szybko twardnieje. Jeśli chcesz, aby na dłużej zachował świeżość, możesz go zamrozić. Przesyp go do foliowego woreczka i szczelnie zamknij. Następnie umieść w zamrażalniku.

Mąka

Mąka nie jest produktem tak trwałym, jak się niektórym wydaje. Na szczęście, zarówno ta zwykła, jak i pełnoziarnista może być przechowywana w zamrażalce. Zanim użyjesz jej do pieczenia, upewnij się, że po rozmrożeniu uzyskała temperaturę pokojową. Zimna mąka może zmienić konsystencję twoich wypieków.

Czekolada

Pewnie nie wiedziałaś, że czekoladę można mrozić. Umieść czekoladę w szczelnie zamykanym pojemniku i wstaw ją najpierw do lodówki, a dopiero po upływie 24 godzin możesz ja przenieść do zamrażalnika. Gdybyś od razu umieściła ją w zamrażalniku, szok termiczny mógłby ją zepsuć. Czekoladę możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do roku. Jeśli chcesz ją odmrozić, wykonaj całą procedurę odwrotnie, czyli przenieś czekoladę z zamrażalnika do lodówki na 24 godziny, a dopiero potem do temperatury pokojowej.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama