Reklama

Mole w kuchni: Jak się ich pozbyć domowymi sposobami?

Mole spożywcze to owady, których pojawienie się w domu nie jest pożądane. Dzieje się tak dlatego, że wyrządzają one duże szkody, żerując w produktach spożywczych, takich jak ryż, makaron czy mąka. Wystarczy mały otwór w otwartym opakowaniu lub rozsypane resztki jedzenia, aby owady zadomowiły się na dobre. Jeśli zauważysz ich obecność w kuchennej szafce lub spiżarni, działaj od razu, gdyż mole rozmnażają się bardzo szybko. Samice właśnie tam składają jaja, z których potem wylęgają się larwy żerujące w pokarmie. Jak pozbyć się moli spożywczych domowymi sposobami? Poniżej podpowiadamy.

Jak rozpoznać obecność moli spożywczych?

Obecność moli spożywczych w domu zdradzą lepkie i cienkie pajęczyny, znajdujące się w szafce lub na opakowaniu produktu, w którym żerują. Owady te mają brązowo-szare ubarwienie i około centymetra długości. Swoim wyglądem przypominają ćmę, a ich skrzydła pokryte są małymi plamami. Samica składa od 100 do 200 jaj, z których wylęgają się larwy moli, dlatego liczy się szybkie i konsekwentne działanie. Poniżej przedstawione są sposoby walki z tymi intruzami.

Najważniejsza profilaktyka

W pierwszej kolejności usuń z szafek kuchennych lub spiżarni wszystkie produkty, w których znajdują się larwy i dorosłe osobniki mola spożywczego. Zanieczyszczają one swoimi odchodami żywność, która powinna znaleźć się od razu w koszu. Następnie dokładnie wymyj wszystkie pojemniki po jedzeniu i środek szafek kuchennych sprawdzonymi specyfikami, aby zapobiec ich ponownemu zalęgnięciu się.

Reklama

Ocet jabłkowy

Pierwszym z patentów na zwalczenie mola spożywczego jest ocet jabłkowy, który ma działanie zwabiające intruza. Specyfik ten podziała jak pułapka na owady, które zostaną przez niego unieruchomione i utopią się. Wystarczy, że do małych misek nalejesz odrobinę octu jabłkowego i poustawiasz w szafkach oraz na blatach. Dzięki większej ilości zasadzek szanse na skuteczne zwalczenie wszystkich osobników znacznie wzrasta.

Liście laurowe

Kolejna propozycja to liść laurowy, którego jeden listek skutecznie odstrasza mole spożywcze. Dla zwiększenia bezpieczeństwa produkty przełóż do szklanych pojemników, do których włóż po listku laurowym. Oprócz tego umieść po jednym na każdej półce, na której znajdują się opakowania z pożywieniem. Intensywny aromat liści nie zmieni smaku produktów, a pomoże odstraszyć intruza i pozbyć się kłopotu.

Tytoń

Równie skutecznym sposobem okazuje się tytoń, ponieważ ma zapach, którego bardzo nie lubią mole spożywcze. Możesz go umieścić w lnianych woreczkach i rozłożyć w kuchennych szafkach, w których zadomowiły się szkodniki. Aby wzmocnić skuteczność tytoniu, zaopatrz się w lepy na owady i połóż je we wnętrzu mebli kuchennych. W ten sposób intruzy nie pojawią się ponownie w twoim domu, a ty będziesz cieszyć się spokojem ducha!

Mycie szafek octem

Ocet ma silny zapach, którego mole spożywcze bardzo nie lubią. Jest to naturalny produkt, którego kontakt z żywnością nie będzie stanowić problemu. Wystarczy, że na wilgotną gąbkę naniesiesz odrobinę octu i umyjesz nią wszystkie kuchenne szafki. Specyfik pozostaw na pół godziny, a na końcu przetrzyj powierzchnie czystą szmatką. Ponieważ ocet ma intensywny zapach, na każdej półce połóż skórkę po cytrusie, która zneutralizuje mocną woń produktu. Możesz też użyć cytrynowego olejku eterycznego, który ma dokładnie takie samo działanie jak skórki cytrusowe.

Zobacz też:

Jak stosować olejek waniliowy na muchy?

Naturalne sposoby na ślimaki nagie w ogrodzie. Ekologiczne opryski, bariery i pułapki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama