Reklama

Jak zrobić porządki w spiżarni?

Śledzenie dat ważności na wszystkich opakowaniach produktów spożywczych może być męczące. Półki w kuchni czy spiżarni uginają się, a ty nie pamiętasz co nadaje się do spożycia, a co już nie. Zebraliśmy listę produktów, która może pomóc w pozbyciu się przeterminowanej żywności.

Mielone przyprawy

Kiedy ostatni raz kupowałaś mielone przyprawy? Co prawda można je przechowywać do dwóch lat, ale jeśli zioła nie są zamknięte w szczelnych słoiczkach aromat szybko ulatnia się. Jeśli nie pamiętasz kiedy ostatnio używałaś tymianku albo kurkumy być może nadszedł czas aby je wyrzucić.

Proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia ma zaskakująco krótki termin przydatności do spożycia, od 9 do 12 miesięcy. Jeśli chcesz sprawdzić czy proszek do pieczenia nadaje się jeszcze do użycia dodaj łyżkę proszku do gorącej wody. Jeśli pojawią się bąbelki będzie to oznaczało, że proszek nadaje się jeszcze do spożycia.

Czekolada

Czekolada nadaje się do spożycia przez rok od daty produkcji. Jeśli w twojej spiżarni znajduje się mnóstwo tabliczek czekolady sprawdź, czy jeszcze nadają się do jedzenia. Krystalizacja, biały nalot i niemiły zapach będą świadczyły o tym, że czekolada nadaje się do wyrzucenia.

Herbata

Tak samo jak w przypadku ziół, jeśli nie przechowujesz herbaty w hermetyczne zamykanych pojemnikach traci ona aromat dość szybko. Taka herbata nie wpłynie szkodliwie na zdrowie ale będzie niesmaczna. Poza tym źle przechowywana herbata może chłonąć wilgoć z otoczenia. Wyrzuć wszystkie stare, otwarte opakowania z herbatą, które zalegają półki w kuchni czy spiżarni.

Masło orzechowe

Naturalne masło orzechowe powinno być przechowywane w temperaturze pokojowej do około roku. Po upływie tego czasu masło może zjełczeć. Jeśli masło brzydko pachnie to znak aby je wyrzucić.

Brązowy cukier

Okazuje się ze brązowy cukier ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Możesz go przechowywać po otwarciu tylko przez 4 miesiące. Jeśli nie będzie przechowywany w szczelne zamykanym pojemniku cukier zbije się w twarde bryłki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama