Reklama

Jak wyczyścić zardzewiałe noże kuchenne domowym sposobem?

Jeśli nie dbasz o noże i zostawiasz je w zlewie, prawdopodobnie borykasz się z rdzą na ich powierzchni. Większość ostrzy wykonana jest ze stali, która jest bardzo wrażliwa na działanie rdzy, jeśli znajduje się w wodzie przez dłuższy czas. Dobra wiadomość jednak jest taka, że kropki z rdzy znajdują się tylko na powierzchni i nie naruszają jakości całego noża. Ponieważ rdza jest tylko na powierzchni, wystarczy proste namoczenie, aby się jej pozbyć.

Zanurzenie noży w soku z cytryny to łatwy i skuteczny sposób na pozbycie się rdzy. Wszystko, czego potrzebujesz, to sok z cytryny, ciepła woda i kubek. No tak i jeszcze te zardzewiałe noże. Rozpocznij od wymieszania równych porcji soku z cytryny i ciepłej wody w kubku – wystarczająco wysokim, by pomieścić noże. Następnie włóż zardzewiałe części noży do mieszanki i pozostaw je w niej na 10 minut. Po tym czasie wyjmij noże z płynu i wytrzyj suchą ścierką lub ręcznikiem. Namoczenie i delikatne wycieranie powinno usunąć rdzę z noży. Oczywiście taki sposób będzie działał również w przypadku innych sztućców, nie tylko noży.

Użycie soli gruboziarnistej w połączeniu z sokiem z cytryny pozwoli na usunięcie rdzy bez użycia ostrych narzędzi (takich jak stalowa wata), które mogą uszkodzić powierzchnię noży. Jeśli chcesz dodać soli do swojego zwykłego mycia, zmieszaj sok z cytryny z solą, aby powstała pasta do szorowania, a następnie pocieraj taką pastą miejsca, w których widać rdzę. Nie pozostawiaj jednak noży w takim roztworze zbyt długo, ponieważ może on wyrządzić nawet więcej szkód niż rdza, na stałe niszcząc metal.

Tak jak w przypadku moczenia w innych roztworach, na koniec użyj do wytarcia ręcznika kuchennego lub ściereczki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama