Reklama

Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Banalny trik bez szorowania

Czyszczenie przypalonej patelni to spore wyzwanie i problem, z którym na co dzień spotyka się wielu z nas. Czasem wystarczy tylko chwila nieuwagi w kuchennym rozgardiaszu, by popisowe danie zaczęło skwierczeć i przywierać do powierzchni patelni. W efekcie widok spalenizny i resztek żywności sprawia, że mamy ochotę spisać ten sprzęt na straty. Radykalne kroki nie są jednak potrzebne. Podpowiadamy, jak wyczyścić patelnię sodą oczyszczoną i udowadniamy, że domowe metody niejednokrotnie okazują się dużo lepszym rozwiązaniem.

Przypalona patelnia: Środki ostrożności, które musisz zachować

Przede wszystkim nigdy nie zalewaj wodą patelni, która dopiero co została zdjęcia z palnika. Nie tylko może to wywołać pryskanie pozostałości tłuszczu, ale też negatywnie wpłynąć na stan powierzchni. Podczas mycia przypalonej patelni liczy się czas i im wcześniej zaczniesz pracę, tym łatwiej będzie pozbyć się uporczywych zabrudzeń, ale poczekaj, aż garnek wystygnie. Poparzenia to ostatnie, czego potrzebuje szef kuchni.

O czym jeszcze trzeba pamiętać podczas czyszczenia przypalonej patelni?

Reklama

  • Nie używaj drucianych myjek oraz twardych i szorstkich szczotek. To najkrótsza droga do zarysowania powierzchni (zwłaszcza teflonowych i ceramicznych), co z kolei sprawia, że żywotność kuchennego sprzętu jest krótsza. Częste wymienianie patelni portfel odczuje dotkliwie.
  • W przypadku uszkodzonych patelni istnieje pewne prawdopodobieństwo, że podczas ich używania wydobywać się będą szkodliwe substancje, które bez trudu przenikną do jedzenia. Nie ma sensu ryzykować.
  • Nie używaj chemicznych preparatów przeznaczonych np. do mycia piekarników oraz mocnych środków wybielających. Mogą zawierać substancje ścierne, które powodują niszczenie powłoki patelni.

Zobacz: Tajemnicze zaczepy w zmywarce. Niebywałe do czego służą

Babciny patent, czyli jak wyczyścić patelnię przy pomocy sody oczyszczonej?

Skoro trzeba działać szybko, do mycia patelni najlepiej wykorzystać produkty, które są pod ręką. Jednym z najlepszych wyborów jest soda oczyszczona - doskonale radzi sobie z przypalonym jedzeniem i tłuszczem.

Jak ją wykorzystać? To proste! Wystarczy, że powierzchnię ostudzonej patelni równomiernie zasypiesz proszkiem, a następnie zalejesz ciepłą wodą. Odczekaj kwadrans, następnie umyj patelnię miękką gąbką. Niepożądane resztki łatwo odkleją się od dna.

Warto wiedzieć: Jeśli brud jest zaschnięty i wyjątkowo oporny na twoje działania, czynność powtórz, dodając do czyszczącej mikstury kilka łyżek octu.

Jak wyczyścić patelnię z zewnątrz?

By naczynia i garnki służyły nam przez długi czas, trzeba pamiętać o zachowaniu ich higieny pod każdym względem. Do umycia przypalonej patelni od spodu przyda się pasta z sody oczyszczonej. Jak ją zrobić?

  • Sodę wymieszaj z wodą w takich proporcjach, by powstała gęsta masa.
  • Dla wzmocnienia efektu możesz dodać kilka kropel płynu do mycia naczyń.
  • Nałóż na zabrudzenia i odczekaj przynajmniej godzinę. Dokładny czas zależy od stopnia zabrudzenia.
  • Na koniec usuń pastę wraz z brudem przy pomocy gąbki lub miękkiej szczoteczki.

Zaschnięty tłuszcz, żywność i ślady spalenizny znikną bez męczącego i długiego szorowania. 

Polecamy:

Domowe sposoby na zacieki w toalecie

Jak stosować olejek waniliowy na muchy?

Jak prać firanki, by były śnieżnobiałe? Proste triki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama