Reklama

Jak wyczyścić blachę z piekarnika?

Wyczyszczenie blachy z piekarnika nie jest prostą sprawą. Pod wpływem wysokiej temperatury potrawy przypalają się i skutecznie przywierają do blachy, a ich usunięcie wymaga sprawdzonych sposobów i cierpliwości. Jeszcze trudniej wyczyścić blachę pokrytą teflonem, gdyż teflonu nie możemy szorować, a do czyszczenia teflonowych naczyń nie powinniśmy używać intensywnych środków chemicznych. Przedstawiamy sprawdzone sposoby, jak wyczyścić blachę z piekarnika.

Dlaczego trzeba dokładnie wyczyścić blachę?

Dokładne wyczyszczenie blachy po każdym użyciu jest o tyle ważne, że spalenizna, którą pokryte jest użyte ponownie naczynie wpłynie na tylko na jakość przyrządzanych potraw, ale przed wszystkim na nasze zdrowie. Potrawy pieczone na przypalonej blasze narażone są na działanie szkodliwych związków chemicznych o rakotwórczym działaniu, które uwalniają się w wysokiej temperaturze.

Jak wyczyścić blachę z piekarnika gotowymi środkami?

Blachę z piekarnika można wyczyścić gotowymi środkami przeznaczonymi do zanieczyszczeń smolistych, na przykład specjalnymi gąbkami do czyszczenia rusztów, piekarników i kominków. Zwykle nasączone są środkiem chemicznym, który w połączeniu z wodą usunie zanieczyszczenia. Można też wykorzystać tabletkę do zmywarki. Tabletkę kładziemy na blasze, zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na 2 godziny, po czym spłukujemy blachę pod bieżącą wodą.

Jak wyczyścić blachę z piekarnika domowym sposobem?

Dla miłośników naturalnych metod czyszczenia przedstawiamy sprawdzone sposoby na wyczyszczenie blachy z sodą, solą i octem w roli głównej.

Soda, woda utleniona i sól. Sodę oczyszczoną mieszamy w naczyniu z wodą utlenioną. Używamy takich ilości składników, by uzyskać konsystencję pasty. Nakładamy mieszankę na blachę do pieczenia i pozostawiamy na około 15 minut. Następnie sypiemy trochę soli gruboziarnistej. Próbujemy ścierać spaleniznę gąbką lub szmatką, po czym spłukujemy wszystko wodą. 

Sól kuchenna. Równomiernie rozsypujemy sól na blachę, wstawiamy blachę do rozgrzanego piekarnika, po czym przypiekamy sól. Wyciągamy blachę, kiedy sól będzie lekko brązowa. Spłukujemy blachę pod bieżącą wodą.

Soda z octem. Ten sprawdzony duet pomoże nam również w przypadku przypalonej blachy z piekarnika. Posypujemy blachę sodą oczyszczoną, następnie spryskujemy mieszanką wody z octem (można użyć do tego butelkę ze spryskiwaczem, którą zwykle napełniamy oliwą do pryskania sałatek). Po chwili usuwamy brud szczotką lub gąbką i spłukujemy wodą.

Jak wyczyścić blachę z teflonu?

Teflon, czyli materiał wykorzystywany do powlekania patelni, garnków i innych przyborów kuchennych, ma zwolenników i przeciwników. Problematyczne jest ustalenie, do jakiej temperatury rozgrzewa się naczynie podczas użytkowania i kiedy zaczyna być to niebezpieczne dla zdrowia, ale jego wielką zaletą jest nieprzywieranie potraw. Kiedy jednak mimo to spalenizna przywrze do blachy, czyszczenie tych naczyń nie jest proste. Teflonowych blach nie możemy szorować druciakami ani ostrymi gąbkami, nie powinniśmy też stosować środków chemicznych. Pozostaje zalać wodą, odczekać i delikatnie usuwać pozostałości miękką gąbką. Jeśli powłoka teflonowa w wyniku użytkowania zejdzie z powierzchni blachy, powinniśmy się jej pozbyć.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama