Reklama

Jak przedłużyć świeżość jedzenia?

Wiele osób coraz chętniej robi zapasy żywności. Dzięki temu możemy ograniczyć zakupy i wychodzenie z domu do niezbędnego minimum. Niestety często skutkuje to psuciem się jedzenia i marnowaniem żywności, zwłaszcza po świętach czy rodzinnych imprezach. Jak zabezpieczyć swoje zapasy i przedłużyć świeżość produktów spożywczych? Poznaj triki, dzięki którym owoce, wędliny czy sery będą się wolniej psuć, a w dodatku zachowają smak i aromat.

Reklama

Jak przedłużyć świeżość owoców?

Jabłka są jednymi z bardziej wytrzymałych na gnicie owoców. Wystarczy zapewnić im chłodne miejsce (np. piwnicę czy klatkę schodową). Ważne jest też, by odizolować egzemplarze, które zaczynają się psuć, bo mogą zainfekować pozostałe owoce. Po przekrojeniu jabłka zaczynają się też utleniać i ciemnieć. By temu zapobiec, połówkę jabłka należy umieścić w soku z cytryny. O wiele bardziej problematyczne są banany – szybko dojrzewają i brązowieją. Aby spowolnić ten proces, górny kraniec owocu (ten wchodzący w skład kiści) wystarczy szczelnie owinąć folią spożywczą. Banany o wiele dłużej będą świeże i żółte. Podatne na szybkie psucie są również truskawki. Dlatego warto je spryskać mieszanką wody z octem (w proporcji 10:1), a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Z łatwością przedłużymy także świeżość dojrzałego awokado – najlepiej umieścić je w plastikowym pojemniku razem z cebulą.

Jak przedłużyć świeżość pieczywa?

Nadmiar pieczywa najlepiej od razu zamrozić. To najłatwiejszy i najskuteczniejszy sposób – po rozmrożeniu chleb czy bułki będą świeże jak w dniu zakupu.

Jak przedłużyć świeżość grzybów?

Świeże grzyby zaczynają się psuć już po kilku dniach. Aby temu zapobiec, nie należy ich myć, ale dokładnie wysuszone umieścić w papierowej torebce i przechowywać w lodówce. Dzięki temu zyskamy kilka dni na ich spożycie.

Jak przedłużyć świeżość ziół?

Łodygi ciętych ziół powinno się zanurzyć w niewielkim pojemniku z wodą, a następnie całość umieścić w lodówce (wyjątkiem są bazylia i mięta, które wolą temperaturę pokojową). Innym sposobem jest zalanie ziół octem winnym i przechowywanie w lodówce. Po wyjęciu będą idealnym dodatkiem do sałatek i wielu potraw. Praktyczną metodą jest również mrożenie ziół.

Jak chronić mąkę i produkty sypkie?

Mąka, kasza czy ryż to produkty o długim terminie przydatności do spożycia. Niestety lubią się w nich gnieździć mole i inne owady, których larwy możemy przynieść już w opakowaniu ze sklepu. Dlatego produkty sypkie warto włożyć do zamrażarki na dobę, a następnie przesypać do plastikowego lub szklanego szczelnego pojemnika.

Jak przedłużyć świeżość sera?

Jeśli kupujemy większą ilość sera, warto wybierać produkt niepokrojony. Dzięki temu nie będzie zbyt szybko wysychał. Ważne jest też odpowiednie jego zabezpieczenie – sprytnym trikiem jest posmarowanie kawałka sera odrobiną świeżego masła, a następnie umieszczenie go w lodówce w hermetycznym pojemniku.

Jak przedłużyć świeżość wędlin?

Wędliny pokrojone w plastry dość szybko tracą świeżość, stają się suche i nieapetyczne. Na szczęście w prosty sposób możemy sprawić, że znacznie dłużej będą smaczne i aromatyczne. Pomiędzy plastry wędliny wystarczy włożyć czyste i suche liście sałaty, a całość umieścić w szczelnym pojemniku w lodówce.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Podstawą wydłużenia świeżości produktów spożywczych jest ich umiejętne przechowywanie w lodówce. Na najwyższej półce powinny się znaleźć dżemy, przetwory czy ciasta. Środkowa część lodówki przeznaczona jest dla nabiału i ugotowanych potraw. Z kolei na najniższych półkach najlepiej przechowywać mięso, ryby i inne szybko psujące się produkty. Owoce i warzywa powinno się umieszczać w szufladach. Do lodówki nie należy wkładać warzyw takich jak pomidory czy ziemniaki – stają się niesmaczne i szybciej gniją.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama