Reklama

Jak przechowywać owoce i warzywa, aby nie straciły świeżości?

Dojrzałe pomidory, brzoskwinie na sklepowych półkach wyglądają tak pięknie i apetycznie. Masz ochotę kupić ich więcej, niestety długo nie nacieszysz się ich smakiem. Dlatego poznaj kilka sztuczek, które pomogą ci przechować owoce i warzywa dłużej.

Pomidory

Faktem jest że, pomidory trzymane w lodówce tracą swój smak. Eksperci uważają, że idealną temperaturą jest przechowywanie ich w temperaturze 12-20 stopni. Oczywiste jest, że w mieszkaniu w lecie temperatura jest znacznie wyższa, a po 3-4 dniach dojrzałe pomidory zaczynają gnić. Jeśli chcesz przechować świeże pomidory na tydzień lub więcej, włóż je do lodówki na dolną półkę, ogonkami do góry.

Banany

Banany nie powinny być przechowywane w lodówce. Aby uniknąć szybkiego ciemnienia bananów, owiń ich końcówki folią spożywczą.

Łączenie owoców

Morele, kantalupa, mango, śliwki, gruszki i pomidory to produkty, które wytwarzają gaz etylenowy. Natomiast jabłka, bakłażany, ziemniaki, marchew i brokuły są na niego wrażliwe i ich stan pogarsza się w ich obecności. Te gruby warzyw i owoców powinny być przechowywane osobno.

Awokado

Miłośnicy sałatki z awokado powinni pamiętać, że niedojrzałe owoce powinny być przechowywane w torbie papierowej w temperaturze pokojowej aż będą w pełni dojrzałe. Następnie należy je przełożyć do lodówki i owinąć w folię.

Jabłka i ziemniaki

Te produkty doskonale się nawzajem uzupełniają i lepiej zachowują świeżość, jeśli przechowywane są razem.

Kalafior i brokuły

Warzywa te potrzebują wilgoci. Owiń ich końce wilgotnym ręcznikiem lub umieść je w pojemniku z wodą.

Seler

Jeśli łodygę selera owiniesz folią aluminiową, zachowa swój świeżość i smak na dłużej.

Zielenina

Pietruszka, koper, bazylia, po ich zakupie, przebierz uszkodzone i suche liście. Pokrój je i włóż do pojemniczka z wodą. Zioła zachowają świeżość smaku przez 1,5 tygodnia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama