Reklama

Jak przechowywać owoce i warzywa?

Świeże warzywa i owoce są nie tylko pyszne, ale i pełne witamin. Należy spożywać je jak najczęściej, a pomogą nam zachować zdrowie, zrzucić zbędne kilogramy i zadbają o naszą cerę. Jednak świeże produkty szybko więdną i mogą się psuć. Co zrobić, aby nie musieć codziennie kupować nowych porcji? Zadbać o odpowiednie przechowywanie produktów. Jeżeli nie wiesz jak przetrzymywać świeże owoce i warzywa, aby dłużej cieszyć się ich właściwościami przeczytaj artykuł koniecznie.

Truskawki, jagody, maliny

Wszystkie jagody wymagają przetrzymywania w lodówce. W przeciwnym wypadku szybko psują się i więdną. Dla dłuższego zachowania świeżości możesz wcześniej namoczyć je w wodzie z odrobiną octu jabłkowego, a następnie dokładnie wysuszyć i umieścić w lodówce. Konieczne jest również posortowanie owoców i oddzielenie obitych i nadpsutych elementów. Jeżeli pozostawisz je z resztą, przyspiesza psucie pozostałych.

Warzywa

Nie wszystkie warzywa wymagają chłodzenia jednak fasolka szparagowa, groszek, cukinia, bakłażany, kalafior, brokuł, pieczarki, kukurydza, ogórek, seler, papryka i warzywa korzenne (oprócz ziemniaków) znacznie dłużej zachowają w niej świeżość i pełnię wartości odżywczych.

Warzywa korzeniowe

Jak już wspominaliśmy, warzywa korzeniowe najlepiej przechowywać w lodówce. W suchych i zimnych warunkach mogą przechować się nawet kilka tygodni. Kluczowe jest jednak ich przygotowanie. Odetnij natkę i wszystkie liście, oczyść z ziemi, jednak staraj się ich nie myć. Wówczas korzenie będą mogły przeczekać w lodówce bardzo długo. Jeżeli masz suchą i chłodną piwnicę, możesz przechowywać je w niej zamiast lodówki.

Pomidory

Nie wszyscy wiedzą, że pomidory nie powinny być przechowywane w lodówce. Chyba, że zostały już zaczęte. W przeciwnym wypadku, chłód zmieni ich konsystencję, staną się suche i bez smaku. Najlepiej, aby mogły swobodnie dojrzewać na blacie, jednak nie w słońcu. Wówczas będą aromatyczne, pyszne i soczyste.

Bazylia

Bazylia jest przykładem zioła, które po odcięciu nie zachowa świeżości na długo. Aby nieco przedłużyć ten czas, możesz przechowywać ją w szklance z wodą, jednak nie w lodówce, a na blacie kuchennym, w umiarkowanej temperaturze i przy lekkim naświetleniu. Jeżeli nie jesteś w stanie jej zużyć, zblenduj ją z odrobiną oliwy z oliwek i tak przygotowaną pastę zamroź, a będziesz mógł użyć jej w każdym momencie.

Cytrusy

Pokojowa temperatura sprzyja cytrusom. Przechowywane w ten sposób są aromatyczne i soczyste. Jeżeli widzisz, że zaczynają tracić świeżość możesz wycisnąć z nich sok i w ten sposób zyskać nieco czasu. Z pewnością jednak nie wkładaj ich do lodówki, bo stracą swój aromat i smak.

Cebula i czosnek

Te dwa zdrowe warzywa również najlepiej przechowywać w suchych, chłodnych i zaciemnionych miejscach. W przeciwnym wypadku szybko zaczną puszczać pędy. O ile nie chcesz wyhodować szczypiorku, zadbaj o odpowiednie warunki dla cebuli. Możesz umieścić ją blisko ziemniaków lub w zacienionym miejscu blaty kuchennego. Podobnie przechowuj również dynię.

Banany

Banany podobnie jak cytrusy powinny swobodnie dojrzewać na blacie kuchennym, w temperaturze pokojowej. Nie powinno się umieszczać ich w lodówce, bo może przyspieszyć to proces psucia. Skórka stanie się czarna, a miąższ zacznie się psuć. Pozwól bananom dojrzewać w odpowiedniej temperaturze, zakręcając całe “ogonki” folią aluminiową. W ten sposób dłużej pozostaną świeże.

Ziemniaki

Zarówno nasze zwykłe ziemniaki jak ich słodka odmiana nie powinny być przechowywane w lodówce. Optymalną temperaturą do ich magazynowania jest 7 do 10 stopni, w suchych i dobrze wentylowanych pomieszczeniach. W niższych temperaturach może zajść przemiana skrobi w cukry proste, przez co ziemniaki nabiorą słodkiego smaku i ściemnieją po ugotowaniu. Jeżeli zadbasz o odpowiednie warunki dla ziemniaków, będą mogły być przechowywane nawet przez kilka miesięcy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama