Reklama

Jak posprzątać kuchnię na błysk?

Nieustannie próbujesz zaprowadzić porządek w swojej kuchni, ale twoje wysiłki spełzają na niczym? Nie załamuj rąk. Podpowiemy ci, po jakie środki sięgnąć, aby wszystkie kuchenne sprzęty, z lodówką, mikrofalą i kuchenką na czele, lśniły czystością. Efekt gwarantowany.

Zorganizuj przestrzeń w kuchni

W zachowaniu ładu i porządku w kuchni pomogą organizery, które można umieścić w szafkach. Dzięki nim unikniemy zbędnego chaosu i zaoszczędzimy czas poświęcany na porządki. Wszystkie niepotrzebne rzeczy powinny być z kuchni regularnie usuwane.

Przygotuj środki i zabezpiecz ręce

Zanim przystąpisz do sprzątania, przygotuj wszystkie niezbędne środki czystości. Poza gotowymi detergentami sprawdzą się naturalne specyfiki, czyli ocet, sól, soda oczyszczona i cytryna. Niezbędne są też ściereczki (zarówno te tradycyjne jak i z mikrofibry), gąbki, zmywaki, miski, wiaderka, mopy i papierowe ręczniki. Warto też zadbać o gumowe rękawice, dzięki którym zabezpieczymy ręce. (Najlepiej takie sięgające do okolicy łokci).

Blaty i stół

Kuchnia to najbardziej eksploatowane pomieszczenie w domu. Nieustannie w niej przygotowujemy posiłki, dlatego stale przybywa zabrudzeń. Aby uniknąć wielogodzinnego czyszczenia stołów i blatów warto poświęcić sprzątaniu tych powierzchni chociaż kilka minut dziennie. Najlepiej użyć w tym celu płynu do mycia naczyń, dzięki któremu pozbędziemy się wszelkich śladów po tłuszczu i brudzie. Sprawdzi się też mieszanka na bazie wody i octu. Smugi z blatów i stołu pomogą nam usunąć ściereczki z mikrofibry.

Lodówka

Czystość w lodówce, w której przechowujemy jedzenie, powinna być nieskazitelna. Przed przystąpieniem do jej mycia należy wyciągnąć z niej żywność oraz ruchome elementy, czyli szuflady i półki. Jeśli chodzi o środki czystości można użyć specjalnie do tego przeznaczonych preparatów lub wykorzystać domowe sposoby. W przypadku tej drugiej opcji świetnie sprawdzi się mieszkanka ciepłej wody i odrobiny sody oczyszczonej. Gotowym roztworem należy umyć ściany lodówki oraz szuflady i półki. Nie można też pominąć drzwi (trzeba je umyć zarówno po wewnętrznej jak i zewnętrznej stronie).

Kuchenka i piekarnik

Zawsze w trackie gotowania coś nam gdzieś pryśnie lub wykipi. Tych zabrudzeń nie można uniknąć, ale należy usuwać je regularnie. Po każdym użyciu kuchenki należy ją starannie oczyścić szmatką nawilżoną w mieszance wody i płynu do mycia naczyń albo tej wykonanej z ciepłej wody i soku z cytryny.

Sprzątnie piekarnika należy zacząć od wyjęcia z niego kratki oraz blachy. Te elementy należy umyć pod bieżącą wodą, na przykład zlewie lub w wannie, używając płynu do naczyń. Wnętrze piekarnika można oczyścić specjalnie dedykowanym do tego środkiem albo mieszkanką przygotowaną z ciepłej wody i octu. Szybę piekarnika warto regularnie przecierać roztworem na bazie wody i soku z cytryny. Dzięki temu prostemu zabiegowi uniknie się osadów z tłuszczu i smug.

Mikrofala

Mikrofala świetnie sprawdza się przy podgrzewaniu przeróżnych dań w zaledwie kilka chwil. Zwykle jest zatem bardzo często używana, a co się z tym wiąże szybko się brudzi. Jak sprawnie wyczyścić mikrofalę? Można zacząć od przykrywania podgrzewanych dań dodatkowym talerzem albo specjalnie dedykowaną do tego pokrywką. Zdecydowanie zredukuje to ilość nowych zabrudzeń.

Jeżeli jednak mikrofala została już opanowana przez przeróżne zabrudzenia, to jest na to skuteczny domowy sposób. Do szklanej miseczki z wodą należy włożyć plasterek cytryny (ma właściwości pochłaniające zapachy) albo wlać odrobinę soku z cytryny i umieścić ją w mikrofali, ustawionej na maksymalną moc na około pięć minut. Kilka chwil po zabiegu należy usunąć ze środka miseczkę i starannie przetrzeć wnętrze mikrofali ściereczką nawilżoną w wodzie z płynem do mycia naczyń, albo w mieszance ciepłej wody i octu z odrobiną soku z cytryny.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama